Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Veel verpleegmethoden zinloos of schadelijk

Verpleegkundigen verrichten dagelijks handelingen die niet nuttig en soms zelfs schadelijk zijn. De zorg aan de patiënt kan effectiever en efficiënter.
Veel verpleegmethoden zinloos of schadelijk

Dat zegt het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV) in een rapport Doorbreek de Rituelen dat vandaag verschijnt. Veel verpleegkundige handelingen zijn gebaseerd op gewoonte en routine terwijl het van een aantal handelingen al is aangetoond dat deze leiden tot complicaties.

Stappenplan

"De beschikbare kennis, al dan niet in richtlijnen vastgelegd, wordt vaak niet toegepast", zegt Joke Mintjes, directeur van het LEVV vandaag in de Volkskrant. Het LEVV publiceert vandaag een stappenplan voor verpleegkundigen om te breken met zinloze handelingen.

Scheren

Voorbeelden van handelingen die zijn achterhaald zijn het scheren van patiënten voor operatie, een neusmaagsonde plaatsen na een buikoperatie en het vastbinden van onrustige verpleeghuispatiënten. Deze handelingen vergroten eerder de kans op complicaties dan dat ze het aantal complicaties verkleinen. (Zorgvisie - Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Rapport LEVV
Voorbeelden van achterhaalde handelingen
Vastbinden niet door personeelsgebrek
Vastbinden (weblog)
'Decubitus indicator voor slechte zorg'
Orde stelt programma 'Missers' ter discussie

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.