Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

DNB slaat alarm over risico's in zorgsector

De Nederlandsche Bank (DNB) slaat alarm over haar eigen toezicht op de financiële positie van de zorgverzekeraars. De centrale bank zegt in haar gisteren gepubliceerde kwartaalbericht dat zij "zich moeilijk een oordeel kan vormen over de financiële situatie en de daaruit voortvloeiende risico's bij zorgverzekeraars".
DNB slaat alarm over risico's in zorgsector

Dit meldt het NRC Handelsblad. De zorgverzekeraars kampen met de terugslag van de prijzenoorlog die zij voerden bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006, toen zij met lage premies marktaandeel wilden winnen of behouden. Zij hebben sinds 2006 op de nieuwe basisverzekering bijna 900 miljoen euro verlies geleden. Dat is deels gecompenseerd met winsten op beleggingen en kostenreducties door fusies en krimpende personeelsaantallen.

Overleg

De centrale bank controleert of de verzekeraar genoeg reserves heeft. Naar aanleiding van de onduidelijkheden is DNB in overleg gegaan met alle betrokkenen in de zorgsector over een structurele verbetering van de administratieve processen in de branche, zegt een woordvoerder. Bij dat overleg zijn ook de toezichthoudende Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid betrokken. De centrale bank maakt nu geen gegevens bekend over de financiële positie van de zorgverzekeraars van eind 2007. (NRC Handelsblad)

Lees ook:

Zorgverzekeraars dieper in de rode cijfers
Verzekeraar Menzis schrijft rode cijfers
Premieoorlog: 4000 banen op de tocht

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.