Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

GGZ wint kort geding, ex-junks mogen naar buiten

De zorginstelling Duurzaam Verblijf in Beilen hoeft ex-drugsverslaafde patiënten niet binnen de poorten van haar verblijf te houden. Dat heeft de rechtbank in Assen vrijdag bepaald in een kort geding.

De gemeente Beilen had de zaak aangespannen tegen de GGZ Drenthe, omdat die ten onrechte patiënten zou toestaan buiten de poorten te gaan. De ggz en de gemeente hadden eerder afgesproken dat patiënten binnen de muren van de instelling zouden blijven. Maar de ggz liet uitbehandelde patiënten sinds enkele maanden toch het dorp in omdat dat goed voor ze zou zijn.

Vrijheid

De rechter oordeelde dat de eerdere afspraken de bewegingsvrijheid van de patiënten inperken. Omdat dit in strijd is met de fundamentele rechten en vrijheden van de mens verklaarde de rechtbank de afspraken nietig. De rechter acht ze in strijd met 'de openbare orde en de goede zeden'. De zorginstelling Duurzaam Verblijf in Beilen is een initiatief van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, die daklozen onderdak en betere zorg willen bieden. De instelling kan maximaal 120 mensen opnemen. Na een succesvolle behandeling kunnen ze terugkeren naar Amsterdam of Rotterdam. (Novum)

Lees ook:

Beilen spant kort geding aan tegen GGZ Drenthe
GGZ Drenthe houdt verslaafden niet binnen
GGZ Drenthe huist tijdelijk op bajesterrein

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.