Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie onderzoekt nucleaire geneeskunde

Afdelingen nucleaire geneeskunde in ziekenhuizen leven de regels op het gebied van onder meer de Kernenergiewet nog onvoldoende na. Dit concluderen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de Arbeidsinspectie en de VROM-Inspectie in een gezamenlijk rapport.

De inspecties bezochten gezamenlijk 25 ziekenhuizen. Tijdens de bezoeken letten de drie inspecties op de risico’s voor de veiligheid van de patiënten, de werknemers en het milieu bij de toepassing van radioactieve stoffen op de afdelingen nucleaire geneeskunde. Volgens de inspecties moeten ziekenhuizen verbeteringen doorvoeren. Zo zijn onder andere de verplichte risicoanalyses in veel gevallen niet op orde, worden geneesmiddelen voor de nucleaire geneeskunde vaak niet volgens de eisen geproduceerd en moeten sommige ziekenhuizen meer investeren in stralingsbescherming en in de aanstelling van een klinisch fysicus

Kleine ziekenhuizen

“Een deel van de geïnspecteerde ziekenhuizen, met name die met een bescheiden afdeling nucleaire geneeskunde, heeft nog geen klinisch fysicus aangesteld. Sommige hiervan zien de noodzaak wel degelijk, maar het lukt hen vooralsnog niet om die klinisch fysicus aan te trekken.”, zegt klinisch fysicus nucleaire geneeskunde Bert-Jan Arends van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, in een reactie op persoonlijke titel. Tot het takenpakket van een klinisch fysicus horen onder andere kwaliteitsborging van medische apparatuur, veiligheid en risicoanalyse bij de toepassing van ioniserende straling in het ziekenhuis. “Kleine ziekenhuizen hebben moeite om een klinisch fysicus aan te trekken, bijvoorbeeld omdat ze voor deze taken maar enkele tienden FTE nodig hebben.” Daarnaast speelt volgens Arends mee dat er momenteel minder klinisch fysici uitstromen uit de opleiding dan er kennelijk nodig zijn. Kortom, zowel aan de vraagzijde als aan de aanbodzijde lijkt een groei noodzakelijk.

Risicoanlayse

Over het punt van risicoanalyses zegt Arends dat sinds 2002 de wetgeving veranderd is, en dat de Arbeidsinspectie daar nu op inzoomt. “Veel ziekenhuizen hebben hun oude risicoanalyses nog niet conform deze nieuwe eisen opgesteld.” In de analyses staat onder andere vastgelegd welke medewerkers aan welke hoeveelheid straling kunnen worden blootgesteld. Arends is lid van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF) en deze werkt momenteel aan een officiële reactie op het rapport. De NVKF zal in 2008 ook een format presenteren dat ziekenhuizen in staat stelt om snel en gestandaardiseerd de risicoanalyse voor de toepassing van radioactieve stoffen in orde te maken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.