Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

AMC de Meren en JellinekMentrum mogen fuseren

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft haar goedkeuring verleend aan de fusie tussen GGZ-instellingen Stichting AMC de Meren en Stichting JellinekMentrum. Volgens de NMa blijft er na een fusie voldoende concurrentie.

Wat betreft de niet-klinische GGZ, blijft er volgens de NMa in de regio Amsterdam en Diemen voldoende concurrentie over, zoals de Stichting Buitenamstel de Geestgronden (SBG). Ook kunnen zorgverzekeraars bij eventuele prijsverhoging of kwaliteitsverlaging van de fuserende organisaties, geestelijke gezondheidszorg bij concurrenten inkopen en zijn er geen belemmeringen voor patiënten om te kiezen voor een andere aanbieder van niet-klinische GGZ.

Concurrentiepositie

Op het gebied van de klinische GGZ blijkt dat de SBG over een sterke concurrentiepositie beschikt, omdat de instelling intern kan doorverwijzen en opnames kan doen op de nabijgelegen vestigingen buiten Amsterdam. Daarnaast blijft er met de PAAZ van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis nog een aanbieder in Amsterdam en Diemen actief. Uit het marktonderzoek zijn verder geen concrete aanwijzigingen gekomen dat de fusie negatieve gevolgen heeft voor de prijs en/of kwaliteit. (NMa)

Lees ook:

NMa publiceert nieuwe richtsnoer
Kamer wil zorgspecifieke fusietoets
Fusiegolf Twentse ggz- en zorgsector

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.