Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bussemaker: ‘Vaste dienst wordt standaardoptie’

“Ik wil en verwacht dat de zorg door werknemers in vaste dienst van een zorgaanbieder, de standaardoptie wordt.” Dat zegt staatssecretaris Bussemaker in het NRC Handelsblad over huishoudelijke hulp in de Wmo.

Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS, PvdA) wil met haar voorstel om de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) te wijzigen niet de indruk wekken dat er nu zoveel mis is in de huishoudelijke hulp. Ze wil vooral toekomstige problemen voorkomen door de inzet van goedkope alfahulpen aan banden te leggen, zo schrijft het NRC.

Onwenselijk

“Mijn vrees is dat zonder wetswijziging de gedwongen alfahulpconstructie sterk zal toenemen”, zegt Bussemaker in de krant. “Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik dat vanuit de positie van de cliënt onwenselijk vind. Je zadelt cliënten op met allerlei werkgeverslasten. En het is onwenselijk vanuit de positie van de werknemer in de thuiszorg. Ook door de hele personeelsproblematiek waarmee we in de zorgsector te maken krijgen.”

Miljoenen

Over het geld dat gemeenten hebben overgehouden zegt de staatssecretaris: “Als 200 miljoen over is omdat mensen geen adequate zorg kregen is dat niet goed. Maar ik heb geen aanwijzingen dat dit zo is. Als gemeenten een deel van het proces doelmatiger regelen dan is dat niet slecht.” (NRC Handelsblad)

Lees ook:

Het hele artikel
Gelderland-Zuid besteedt opnieuw aan
Zorggeld gemeenten terug in schatkist
de hrm-special

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.