Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MCRZ ontwikkelt zorgboulevard met consortium

Het Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ) is voor de ontwikkeling van de Zorgboulevard Rotterdam in zee gegaan met het private consortium ViVe 2B. Het consortium investeert 120 miljoen euro in de zorgboulevard.

Het is voor het eerst dat een dergelijk project niet door een ziekenhuis zelf wordt gerealiseerd. Met deze samenwerking loopt het ziekenhuis geen financiële risico’s, maar heeft het wel zeggenschap over de ontwikkeling. Aan deze constructie houdt het MCRZ netto enkele miljoenen euro’s over.

“Het is geen taak voor een ziekenhuis om zich met vastgoed te bemoeien”, zegt Paul Smits, voorzitter van de raad van bestuur. “Het was eerst de bedoeling dat het ziekenhuis een minderheidsbelang zou hebben in de zorgboulevard, maar uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om het voor honderd procent te verkopen.” “Het geld dat we verdienen, gebruiken we om risico’s af te dekken en nieuwe zaken te ontwikkelen”, zegt Paul Smits. “Eindelijk hebben we geld om te ondernemen in de zorg.” De directeur is niet bang dat ViVe 2B ‘rare dingen’ gaat doen. “Zij hebben maar één belang en dat is dat het een groot succes wordt.”

Vastgoedpartijen

Het ziekenhuis heeft de beschikbare grond, met uitzondering van de grond waar het ziekenhuis zelf op staat, overgedragen aan het consortium. Dat levert het ziekenhuis veel geld op. Daartoe heeft het MCRZ een competitie georganiseerd voor belangstellende vastgoedpartijen. “Hierdoor kwamen de beste ideeën naar boven en hebben alle partijen het achterste van de tong laten zien”, zegt financieel adviseur RebelGroup Advisory, dat de competitie in opdracht van het MCRZ heeft georganiseerd.

Financieel risico

Het MCRZ heeft het financieel risico overgedragen aan ViVe 2B, dat bestaat uit Vestia, VitaalZorgvast, BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten. Het consortium investeert 120 miljoen euro in de zorgboulevard. De overeenkomst is volgens de financieel adviseur van het ziekenhuis opgesplitst in twee delen: heden en toekomst. “Als het consortium op de voorgenomen ontwikkeling verlies lijdt, ondervindt het ziekenhuis daar geen gevolgen van. Als aan eventuele toekomstige ontwikkelingen wordt verdiend, dan deelt het ziekenhuis in de winst.”

Volgens directeur Jeroen in ’t Veld van RebelGroup Advisory, zitten er geen schaduwkanten aan de ‘prachtige deal’ die het MCRZ heeft gemaakt. “Alleen als er geen huurders worden gevonden, zit het ziekenhuis met een groot leeg gebouw. Die kans is echter niet groot, want er hebben zich al veel huurders gemeld. Bovendien is dat financiële risico niet voor het ziekenhuis.”

Bouw ziekenhuis

De zorgboulevard past goed in het voornemen van het ziekenhuis om buitenlandse patiënten te trekken. “Door de zorgboulevard wordt het voor hen nog interessanter om zich hier te laten behandelen”, vindt Smits. “In het complex komt bijvoorbeeld ook een zorghotel, waar de patiënten kunnen verblijven.” De zorgboulevard in Rotterdam wordt de grootste van Nederland. In het complex komen onder andere een kraamhotel, een centrale huisartsenpost en een winkelstraat. De zorgboulevard moet in december 2010 geopend worden. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Kort geding tegen ” Ziekenhuis Rotterdam’

MCRZ mag zich niet ‘Ziekenhuis Rotterdam’ noemen

Zorgboulevard Weesp: Een dorp binnen het dorp

de bouw-special

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.