Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘NMa moet fusies scherper bekijken’

Ziekenhuisfusies worden door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onvoldoende kritisch getoetst. Dat betogen economen Marco Varkevisser en Erik Schut, beiden verbonden aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, in het aprilnummer van Economisch statistische Berichten (ESB).

Volgens Varkevisser en Schut zijn er steeds meer aanwijzingen dat fusies tot hogere prijzen leiden en de kwaliteit onder druk zetten. Recent onderzoek in de VS leert dat ziekenhuisfusies van ziekenhuizen die dicht bij elkaar liggen leiden tot prijsstijgingen tot veertig procent. Eenzelfde tendens is waar te nemen in de Nederlandse thuiszorgmarkt. Daarnaast wijzen Varkevisser en Schut op de prijsontwikkeling in het vrij onderhandelbare B-segment. In regio’s waar sprake is van een hoge concentratie, weten ziekenhuizen hogere winstmarges te realiseren.

De NMa kijkt volgens Varkevisser en Schut onvoldoende kritisch naar zulke mededingingseffecten. Om te beginnen hanteert de NMa “een aanvechtbare afbakening van de relevante geografische markt”. Als voorbeeld noemen Varkevisser en Schut de fusie van de Tergooiziekenhuizen.

Door het samengaan van het Ziekenhuis Hilversum en Gooi-Noord kan de patiënt nog maar bij één ziekenhuis terecht. In de ogen van de NMa is dit geen probleem, aangezien de ziekenhuismarkt groter is dan het Gooi. De NMa komt tot deze conclusie op basis van een hypothetische voorkeur van de patiënt. Wordt gekeken naar het feitelijke keuzegedrag van de patiënt, dan ontstaat een ander beeld. Daarnaast vinden Varkevisser en Schut dat de NMa de eigen spelregels niet consequent toepast. Door de fusie van het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) ontstaat een concern een marktaandeel van zeventig procent. De NMa rept hier in de beoordeling met geen woord over, terwijl de kartelwaakhond het gevaar van economische machtsposities in de eigen richtsnoeren duidelijk definieert. Dit alles heeft ertoe geleid dat de NMa geen van de zeven ziekenhuisfusies in de afgelopen jaren heeft verboden. In het geval van ziekenhuis Walcheren en de Oosterschelde ziekenhuizen toonde de NMa zich kritisch, waarna de ziekenhuizen zelf de fusie afbliezen. Zodoende ontbreekt het ook aan sectorspecifieke jurisprudentie. (PVDP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.