Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ wil B-segment uitbreiden

De NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) wil vrije prijsvorming in ziekenhuiszorg uitbreiden. Uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van de NVZ blijkt dat de patiënt profiteert van vrije prijsvorming.
NVZ wil B-segment uitbreiden

Uit het door Gupta Strategists uitgevoerd onderzoek blijkt dat de kwaliteit sinds de invoering van vrije prijsvorming in 2005 flink is gestegen. Tegelijkertijd is er volgens het onderzoek sprake van een gunstige ontwikkeling van de prijzen en beheerste groei van het aantal behandelingen.

Prijspeil

“Wij hebben vier behandelingen onderzocht die 70 procent van het B-segment omvatten”, aldus Anshu Gupta. Bij drie van deze veelvoorkomende behandelingen (voor heupslijtage, knieslijtage en staar) zijn de prijzen relatief gedaald sinds de introductie van vrije prijzen in 2005. De prijzen van heupoperaties zijn in absolute zin gestegen, maar deze toename was 0,5 tot 1,7 procent lager dan bij behandelingen waarvoor geen vrije prijzen golden. Bij knieoperaties (0,8 tot 1,9 procent lagere stijging) en staaroperaties (2,3 tot 2,8 procent lager) zijn de verschillen ten opzichte van andere behandelingen nog groter.

Volume

Hoewel het aantal behandelingen in het B-segment (het deel van de ziekenhuisprijzen waarvoor vrije prijsvorming geldt) sinds 2005 wel relatief gegroeid is, blijkt uit het rapport dat de volumegroei relatief beperkt is. Bij specialismen met veel behandelingen met vrije prijzen is sprake van een geringere toename dan bij specialismen waar nog geen vrije prijzen gelden.

Kwaliteit

Uit het onderzoek blijkt verder dat sinds 2006 meer kwaliteitsinformatie beschikbaar komt en dat ziekenhuizen intern meer sturen op zaken die de kwaliteit van zorg verbeteren. De verbetering doet zich met name voor in het B-segment. Maar ook in het A-segment, het nog gebudgetteerde overige deel van de ziekenhuiszorg, is sprake van vooruitgang.

NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseerde eerder deze week minister Klink van Volksgezondheid nog om af te zien van verdere invoering van maatstafconcurrentie. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.