Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SER: AWBZ moet terug naar de kern

De Sociaal-Economische Raad (SER) wil de AWBZ op de lange termijn beperken tot complexe langdurige zorg. Voor de korte termijn kan een deel naar de Zorgverzekeringswet (ZVW) en naar de Wmo.

Dat adviseert de SER aan staatssecretaris Bussemaker van VWS. In het ontwerprapport, geschreven door een SER-werkgroep onder leiding van oud-staatssecretaris Vliegenthart, staat dat de op herstel gerichte zorg na een ziekte of ongeval naar het basispakket van de zorgverzekering kan.

Welzijnsvoorzieningen

Een deel van de welzijnsvoorzieningen kan worden overgeheveld naar de Wmo. Het gaat alleen om welzijn die is gericht op deelname aan de samenleving. Alleen als de begeleiding deel uitmaakt van andere AWBZ-zorg, kan deze binnen de AWBZ blijven. Dat is het geval bij dagbesteding en begeleid wonen. Ook pleit de SER ervoor om de woonlasten niet meer ten laste van de AWBZ te laten komen. Cliënten moeten dan zelf huur betalen.

Zorgkantoren

De SER wil verder dat het AWBZ-budget niet meer via de instellingen wordt verdeeld, maar via de vraag van de cliënt. Dat betekent dat de instellingsbudgettering plaats zal maken voor een systeem van persoonsvolgende budgetten. De SER denkt dat cliënten efficiënter met hun budget zullen omgaan dan instellingen. Voor de periode na 2012 moet er in ieder geval een AWBZ blijven voor de zorg voor verstandelijk gehandicapten. Voor de ouderenzorg dringt de SER aan op een nieuw advies. Delen zouden naar de ZVW kunnen of onder de AWBZ kunnen blijven, waarbij verzekeraars de uitvoering voor eigen verzekerden in eigen hand nemen. Bij de huidige zorgkantoren, die dan verdwijnen, ontbreken prikkels om te letten op doelmatigheid en kwaliteit. Het rapport wordt nu besproken in de achterbannen van de organisaties die in de SER zitten. Op 18 april is het definitief. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

SER wil AWBZ handhaven

Bussemaker wil SER-advies over AWBZ

De AWBZ als opbergsysteem van hopeloze gevallen

Geen AWBZ-zorg zonder Wmo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.