Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Apothekers luiden noodklok

Vier op de tien apothekers verwacht binnen korte tijd ernstige financiële problemen te krijgen. Faillissementen worden daarbij niet uitgesloten. De belangenorganisatie van apothekers, KNMP, heeft dat vandaag bekendgemaakt.

De KNMP zegt zeer serieuze signalen te ontvangen dat bepaalde geneesmiddelen na 1 juni niet meer leverbaar zullen zijn. Het zou gaan om veelgebruikte cholesterolverlagers en antidepressiva. Prijzen van merkloze geneesmiddelen zijn soms gedaald met 80 tot 94 procent. De KNMP verwacht dat de marges zo smal worden dat de leveranciers de medicijnen niet eens meer naar de apotheken kunnen vervoeren. “De patiënt gaat daar dus ook last van krijgen”, voorspelt een woordvoerder.

Zorggeld

Per 1 juni verandert het financieringssysteem voor medicijnen. Apothekers hadden tot nu toe de mogelijkheid om op grote schaal kortingen te bedingen bij de aankoop van medicijnen. Dat systeem vervalt nu bij een groot aantal veelgebruikte geneesmiddelen. Zorgverzekeraars mogen van het ministerie van Volksgezondheid alleen nog de aankoop van de goedkoopste merken van bepaalde geneesmiddelen vergoeden.

Lees ook:

Rechter beperkt preferentiebeleid verzekeraars
Patstelling in medicijnendiscussie
Nieuwe financiering dure medicijnen

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.