Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alarmering gaat niet naar Wmo

Minister Ab Klink neemt het advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) om medische alarmering over te hevelen naar de Wmo niet over. Hij schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij zijn maatregelen presenteert op basis van het Pakketadvies 2008 van het CVZ.

Klink kan zich vinden in de onderbouwing van het CVZ dat medische alarmering ‘op zich geen geneeskundige zorg’ is, ook niet als de aanleiding voor de aanvragen een medische achtergrond heeft, maar wil nog niet per 1 januari overhevelen. Reden hiervoor is een onderzoek of de huidige vergoedingsregelingen voor hulpmiddelen uit verschillende wetten op nieuw in te richten zijn. De wetten die Klink laat verkennen zijn: de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (Wia).

Pakketadvies Zvw AWBZ

Ook het advies van het CVZ om cholesterolverlagende middelen uitsluitend te vergoeden als behandeling met het middel simvastatine ‘onvoldoende effectief’ is gebleken, neemt Klink niet over. De minister is van mening dat de richtlijn van de beroepsgroep hier al in voorziet. De grote lijnen uit het Pakketadvies 2008 van het CVZ, dat adviseert over het verzekerd pakket van de Zvw en de AWBZ, neemt de minister wel over. Dit houdt in dat Klink per 1 januari 2009 de volgende vergoedingen wil schrappen: faxapparatuur voor auditief gehandicapten; allergeenvrije en stofdichte hoezen; stoelen met uitsluitend een sta-opfunctie en intracaverneus fentolamine/papaverine. Daarnaast wil hij diagnostiek en behandeling van ernstige dyslexie opnemen in het basispakket van de Zvw en de vergoeding van benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen) verder beperken.

Besparingen

Het CVZ verwacht met het gegeven advies een besparing van 200,5 tot 257,5 miljoen te realiseren. Klink gaat echter uit van een besparing die oploopt tot 97 miljoen euro in 2011. Het verschil zit volgens Klink in de ‘te optimistische raming’ door het CVZ van de mogelijke besparing op cholesterolverlagende middelen. Een advies dat Klink niet integraal overneemt. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

De rapporten van VWS:
Standpunt Pakketadvies 2008
Rapport beoordelingskader hulpmiddelenzorg
Deelrapport hulpmiddelenzorg 2008
Rapport pakketadvies 2008
Brief CVZ vergoeding benzodiazepinen

CVZ komt met Pakketadvies 2008

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.