Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kabinet wil Wet BIG aanpassen voor taakherschikking

De ministerraad wil de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) aanpassen om taakherschikking tussen zorgverleners mogelijk te maken. Daarmee volgt de ministerraad het advies Taakherschikking in de Gezondheidszorg van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

Het kabinet wil met de wijziging bereiken dat de zorg doelmatiger wordt en bijdraagt aan het oplossen van het personeelstekort. De RVZ stelt in haar advies voor om de titel van doktersassistente bij wet te beschermen en bepaalde verpleegkundigen en mondhygiënisten een eigen zelfstandige bevoegdheid te geven voor een aantal voorbehouden handelingen. Hierdoor wordt het mogelijk dat nurse practitioners en physician assistents, mits bekwaam verklaard door de arts, bijvoorbeeld kleine chirurgische ingrepen zelfstandig gaan uitvoeren. Deze ingrepen moeten wel goed geprotocolleerd zijn.

Door de wijziging van de Wet BIG wordt het ook mogelijk om aan in het buitenland opgelegde beperkingen aan de beroepsuitoefening consequenties te verbinden. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Meer physician assistants en nurs practitioners nodig
V&VN: pas takepakket oudere zorgverleners aan

Administrator

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans Bodaan

    Geachte lezer,

    Een taakherschikking op Europees niveau is een goede zzak.

    Zo kan er binnen Europa een systeem ontstaan van gemaakte medisch-ethische fouten.

Of registreer u om te kunnen reageren.