Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink treft maatregelen ggz

Minister Ab Klink van Volksgezondheid gaat maatregelen treffen om de financiële problemen in de gezondheidszorg op te lossen. Klink heeft dit aan de kamer toegezegd.

Instellingen en vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten verkeren in financiële problemen door de overgang naar de dbc-financiering per 1 januari van dit jaar. De Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP) heeft dit voorjaar minister Klink een brief geschreven waarin ze aangeven dat de nood hoog is.

Directeur Jos de Beer van GGZ Nederland maakt in dagblad NRC de schatting dat ggz-instellingen daardoor vijf- à zeshonderd miljoen euro hebben moeten lenen. Volgens de krant meldt de NVVP dat ruim een kwart van de zelfstandige geesteszorgers door de veranderingen zijn praktijk heeft moeten sluiten.

Overheveling naar Zorgverzekeringswet

De overheveling van kortdurende op genezing gerichte ggz van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet betekent voor instellingen en vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten dat ze geen voorschot meer krijgen. Ze krijgen nu betaald na afloop van de behandeling. Dat betekent dat ze gemiddeld acht maanden moeten wachten op inkomsten. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Ggz-therapeuten in financiële nood

Nieuwe cao voor werknemers ggz

Fusie van noordelijke ggz-zorg

1 REACTIE

  1. Vrijgevestigde psuchologen en pychiaters willen hun clienten resp. patienten beschermen. Mooi!
    Oh nee, het gaat toch weer alleen om geld en geen nobel streven. De vrijgevestigden krijgen hun geld pas na het afsluiten van een DBC. Belachelijk, dat klopt, maar zeg DAT dan en doe niet of je voor de patient opkomt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.