Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reacties op fraude in thuiszorg

Gesjoemel met miljoenen aan gemeenschapsgeld bij de gerenommeerde thuiszorginstelling Icare in Meppel is jarenlang onopgemerkt gebleven. Dat meldt De Telegraaf vandaag.

Bij Icare in Meppel, met 7000 werknemers, zorgde de vrijheid van handelen er voor dat de ex-topman Bart V. (56), nu hoofdverdachte in de omvangrijke fraudezaak, in 2006 nog met een gouden handdruk van bijna een miljoen euro aan awbz-geld naar huis is gestuurd. Abvakabo FNV is dat geld zegt in de krant dat ook bij een eventuele veroordeling dat geld hoogstwaarschijnlijk niet terug te halen.

Fraude thuiszorg

In een andere fraudezaak bij de thuiszorg U en Zo in Rotterdam klinkt bij justitie al evenzeer verbazing over het jarenlange gebrek aan toezicht. Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) is volgens de Telegraaf verbijsterd: “Dit is heel ernstig. Onbestaanbaar.”

Aandelen thuiszorg

Volgens het functioneel parket in Den Haag, dat de zaak in Meppel heeft opgepakt, deden de problemen zich voor tussen 2000 en 2008. In die tijd is er fraude met aandelen en andere transacties gepleegd. Acht verdachten zijn opgepakt.

Verscherpt toezicht thuiszorg

Volgens vakbond Abvakabo FNV is het hoog tijd dat het toezicht wordt verscherpt. Bestuurder William Moorlag in de krant: “Het geld krijgen we niet terug, maar we vragen ons ook ten zeerste af of er vermoedens bestonden dat bij het uitreiken van de gouden handdruk andere toezichthouders op de hoogte waren van de fraude.”

Toezicht thuiszorg

Bij de islamitische thuiszorginstelling U en Zo werd ouderen direct leed berokkend, vermoedt justitie. “Voor zover we nu kunnen nagaan heeft het zeker al twee jaar gespeeld”, zegt een woordvoerder van het parket Rotterdam. “Dit zou normaal gesproken toch iemand moeten zijn opgevallen? Er moet toch controle op uitgeoefend worden?” De Tweede Kamer wil opheldering over hoe het toezicht is geregeld. De raad van toezicht van elke instelling is in eerste instantie verantwoordelijk voor de controle van de raad van bestuur. Volgens brancheorganisatie ActiZ is er in 2003 een code ingevoerd die het toezicht op de financiën binnen thuiszorginstellingen moet regelen. (De Telegraaf)

Gerelateerde artikelen

Bekijk het Nova-item

‘Ook dubieus handelen bij Friese thuiszorg’

Fraude bij Icare thuiszorg

OM legt beslag op Marokkaanse rekeningen U en Zo

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.