Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Eerste veiligheidsmanagementsysteem in de lucht

Minister Klink overhandigde gisteren het eerste VMS-certificaat aan de radiotherapeutische instelling Maastro Clinic uit Maastricht. Een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) moet het aantal vermijdbare fouten in ziekenhuizen terugdringen.

Aan het eind van 2009 moeten alle ziekenhuizen in Nederland VMS-systeem hebben. Een aantal ziekenhuizen onderzoekt inmiddels hoe het VMS het beste in de sector kan worden ingevuld. Volgens de minister heeft Maastro Clinic hierbij een voorbeeldfunctie. “Daar ben ik erg blij mee en ik hoop dat alle ziekenhuizen voor het eind van het jaar dit voorbeeld volgen. Er is geen ruimte voor achterblijvers.”, aldus Klink.

Patiëntveiligheid

Het verzamelen van informatie over de patiëntveiligheid in de eigen instelling moet deel gaan uitmaken van het reguliere administratieve proces. Daarmee kunnen instellingen hun kwaliteit en veiligheid verbeteren. Het systeem is onderdeel van het programma ‘Voorkom schade, werk veilig’. Doel van dit programma is het terugdringen van het aantal vermijdbare fouten van 30.000 naar 15.000. (VWS)

Lees ook:

NPCF toetst uitbreiding VMS
Kabinet stelt kwaliteit zorg en patiëntveiligheid centraal

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.