Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Stijging zorgkosten door vergrijzing valt mee

De zorgkosten voor mensen lopen op naarmate ze ouder worden. Vooral in het laatste levensjaar maken mensen veel kosten voor zorg. Deze stijging wordt weer teniet gedaan doordat echtparen langer bij elkaar blijven en zo minder een beroep op de zorg doen, omdat ook mannen een hogere leeftijd bereiken. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In 2005 werd in Nederland 68,5 miljard euro aan gezondheidszorg uitgegeven. De duurste sectoren zijn ziekenhuiszorg en medisch specialistische zorg. (17,7 miljard) en ouderenzorg (12,7 miljard). De gemiddelde kosten voor de gezondheidszorg per Nederlander zijn 4200 euro.

Ouderenzorg stijgt minder

Het aantal mensen dat een beroep op ziekenhuiszorg doet, zal minder snel toenemen dan eerder werd berekend, denkt het RIVM. Tot 2020 zal dat een procent in plaats van 1,2 procent per jaar zijn. De uitgaven voor ouderenzorg (thuiszorg en verzorgings- en verpleeghuizen) zullen naar verwachting elk jaar met 1 procent toenemen, in plaats van de eerder geschatte twee procent.

Zorguitgaven groeien minder hard

Vooral alleenstaande ouderen maken namelijk gebruik van de ouderenzorg. Dat zijn meestal vrouwen, omdat die gemiddeld ouder worden dan mannen. Nu de levensverwachting van mannen sneller toeneemt dan die van vrouwen, is de toeloop op de ouderenzorg waarschijnlijk minder groot. Het RIVM onderstreept dat niet alleen de vergrijzing de groei van de zorguitgaven bepaalt. Ook prijsontwikkelingen en nieuwe behandelmogelijkheden leiden tot groeiende uitgaven voor zorg. Tussen 1999 en 2003 stegen de zorgkosten jaarlijks gemiddeld met 9,7 procent. Tussen 2003 en 2005 was dat 3,9 procent per jaar. (ANP)

Lees ook:

Kosten vergrijzing onjuist geraamd
PvdA: 'Kosten ziekenhuiszorg escaleren'
RVZ onderzoekt kostenbeheersing in de zorg
Zorgkosten stijgen met 4,4 procent

Administrator

2 reacties

  • no-profile-image

    l.e.hanrath-v.balen

    m.i. kan pensioenleeftijd het beste van 70 jaar niet voor iedereen verplicht gesteld worden.Moet wel mogelijk zijn

  • no-profile-image

    Marc

    Minister Donner kan deze informatie goed gebruiken om zijn optie tot het opvoeren van de pensioenleeftijd vanaf 70 nog eens goed te overwegen.

Of registreer u om te kunnen reageren.