Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Tanke van Amsterdam Thuiszorg vangt 6,5 ton vertrekpremie

Oud-bestuurder Gerard Tanke van Amsterdam Thuiszorg heeft een gouden handruk van 650.000 euro ontvangen. Zijn bruto inkomen voor 2008, inclusief werkgeversbijdragen, komt daarmee op 923.538 euro.
Tanke van Amsterdam Thuiszorg vangt 6,5 ton vertrekpremie

Tanke moest vorig jaar het veld ruimen bij Amsterdam Thuiszorg, omdat de organisatie in ernstige financiële problemen was gekomen. Vanaf de fusiebesprekingen met de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan in juli 2007 is hij op een zijspoor gezet. Interim-bestuurder Karel Verwey was vanaf dat moment verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.

Gouden handdruk

De vertrekpremie voldoet niet aan de normen die de sector zelf hanteert. Gebruikelijk is een ontslagvergoeding van maximaal één jaarsalaris. Tanke was ruim 5,5 jaar in dienst van Amsterdam Thuiszorg. Hij ontving voor heel 2007 een brutosalaris van 221.964 euro volgens het jaarverslag van Amsterdam Thuiszorg, terwijl hij maar de helft van het jaar ook echt bestuurder was. Tankes bruto jaarinkomen voor 2007 is 923.538 euro. Daarvan bestaat ruim 50.000 euro uit werkgeversbijdragen voor sociale lasten, vut en pensioen. Daarbij kwam een gouden handdruk van 650.000 euro. Dat Tanke zo veel fors meer incasseert komt doordat hij in het verleden daarover in zijn arbeidscontract met Amsterdam Thuiszorg daarover afspraken heeft gemaakt.

Leaseauto

Tanke was tot 1 januari 2008 in dienst van Amsterdam Thuiszorg. Tot 1 juni 2008 is hij aangebleven als adviseur van de raad van toezicht, waarvoor Amsterdam Thuiszorg tot 1 februari 2009 een leaseauto ter beschikking stelt.

Slecht bestuur niet belonen

De gouden handdruk is extra saillant, omdat Tanke verantwoordelijk wordt gehouden voor de financiële problemen voor Amsterdam Thuiszorg. Staatssecretaris Bussemaker van VWS weigerde de thuiszorgorganisatie financieel te hulp te komen, omdat daarvan het signaal zou uitgaan dat slecht bestuur beloond wordt.

Oude raad van toezicht wilde van Tanke af

In het juli-nummer van Zorgvisie is te lezen dat Dolf van den Brink, oud-voorzitter van de raad van toezicht en oud-ABN-Amro-topman, al in 2005 van Tanke af wilde, omdat hij hem niet capabel achtte. Tanke zelf weet de financiële problemen aan de hogere loonkosten in Amsterdam en een erfenis uit het verleden.

Ondergang Amsterdam Thuiszorg

Amsterdam Thuiszorg is per 1 juli gefuseerd met Cordaan. Hieronder beschreven hoe de thuiszorgorganisaties ten onder is gegaan. (Zorgvisie – Bart Kiers)

lees ook:

Amsterdam Thuiszorg fuseert met Cordaan
Verdeling Amsterdam Thuiszorg bekend
Bussemaker: Mismanagement Amsterdam Thuiszorg niet belonen
Tanke verlaat Amsterdam Thuizorg
Salaris zorgbestuurder stijgt opnieuw

Administrator

Gerelateerde tags

21 reacties

 • no-profile-image

  Het is niet alleen dhr. Tanke;
  Manager Zorginstellingen Pieter van Foreest - totaal € 1.001.168,00 (vertrekpremie € 809.586,00 - Jaarvergoeding van € 191.582)

 • no-profile-image

  anoniem

  Er gaan geruchten dat dhr.Tanke binnenkort de scepter zwaait bij Thuiszorg Haarlem.

 • no-profile-image

  Womper

  Mensen die bij hun aanstelling riante afspraken maken over hun arbeidsovereenkomst zijn gewoon goede onderhandelaars. Tanke kan zich in ieder geval uitstekend onderscheiden van de onnozele zorgkleuters in deze rubriek.

 • no-profile-image

  een crimineel

  waar woont die man ?

 • no-profile-image

  Hans

  Als toevoeging wil ik nog opmerken dat de openbare opinie over het algemeen meent dat 'de bestuurder' het altijd fout heeft gedaan. In de praktijk blijkt het succes van een bestuurder sterk afhankelijk van de in het verleden verziekte 'sfeer/cultuur', de behoudende club van leidinggevenden/werknemers op de werkvloer, de leden van de medische staf die heel eigen (financiele) doelstellingen hebben etc. etc.
  Tanke heeft z'n risico's goed ingedekt en dat lijkt me niet onverstandig, want het zal lastig voor 'm worden om snel weer een nw job te vinden.

 • no-profile-image

  Hans

  Tanke heeft gewoon een - voor hem voordelig - contract gesloten en dat wordt nu zoals dat hoort nageleefd. De fout ligt bij de Raad van Toezicht. Verleden nagaan van Tanke is beetje laat en valt onder de categorie 'natrappen', dat had bij de werving en selectie moeten gebeuren (door de RvT).

 • no-profile-image

  Lydia Mol

  wij , verz., moeten bezuinigen op de zorg, aan de mensen die het ,gestolen, geld van deze persoon hebben betaald. Hoe is het mogeljk dat daar niets an gedaan wordt.

 • no-profile-image

  3e wereld

  En weer kijken Balkenende en zijn a-sociale zakkenvullers in dit laffe kabinet de andere kant op!

 • no-profile-image

  Gerechtigheid

  Dit is diefstal van gemeenschapsgelden op klaarlichte dag. Bijlmerbajus op water en brood dit tuig!

 • no-profile-image

  ljjl

  Tanke en degenen met wie hij de (immorele) beloningsafspraken heeft gemaakt zouden persoonlijk aansprakelijk moeten worden gesteld voor de schade. Dat is weer de verantwoordelijkheid van de politiek om dit soort zaken tegen te gaan.

 • no-profile-image

  NvB

  Ongeloofelijk dat een bestuurder die er niet in slaagt een gedegen resultaat te boeken een dusdanig hoge premie ontvangt. Hoewel je het niet helemaal zuiver kunt stellen heeft een bestuurder in deze functie toch ook een behoorlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid, als het een kerel is stort ie minimaal de helft naar een goed doel,.... de thuiszorg misschien??

 • no-profile-image

  ka

  diep geschokt hoe men reargeerd omtrent het geld bedrag maar een ieder bij AT was toch op de hoogte dat hij meer dan en half miljoen handje klap had gekregen,OR ,de Bond

 • no-profile-image

  zieke

  Van dat bedrag kan je 50 verzorgers full-time laten werken , hoe durft men.

 • no-profile-image

  JPV

  Spuug en spuug zat ben ik het dat bestuurders die er een potje van maken worden bloond met hoge vertrekpremie's. Hoeveel bestuurders zie je die vervolgens doodleuk een tijdje later weer op een zelfde post zitten om er vervolgens daar ook weer een potje van te maken met als gevolg weer een vertrekpremie. Bah. Politiek pak je verantwoordelijkheid !!!!

 • no-profile-image

  ton

  om mee te helpen het faillisement af te wenden,werd ons,medewerkers gevraagd on uren waarin er geen werk was als vakantie uren op te nemen...
  Iemand uit de or vertelde dat de or wist van de gouden handdruk maar zwijgplicht had! een or die zich op zo'n mannier laat inpakken,niet te geloven!

 • no-profile-image

  Ed

  Het wordt tijd voor een www.aandeschandpaal.nl website om dit soort uitvreters eens in het zonnetje te zetten. Het wordt weer tijd voor een beldenstorm!

 • no-profile-image

  premiebetaler

  Zit in deze regeling ook besloten dat deze man nooit meer een bestuursfunctie in een uit publiek geld betaalde organisatie mag vervullen?

 • no-profile-image

  Krista

  Lijkt me een goed idee om de handel en wandel van deze man te onderzoeken. Zo als ook met de bestuurder van icare is gebeurd.

 • no-profile-image

  mus

  En maar afvragen waar het geld blijft in de zorg!

 • no-profile-image

  anoniem

  Ik adviseer u om eens een onderzoek te doen naar het (arbeids)verleden van de heer Tanke. Het is niet de eerste keer dat Tanke op intelligente wijze een puinhoop heeft achtergelaten tegen ZEER RIANTE financiële vergoedingen.

 • no-profile-image

  Oud medewerker AT

  Wel frapant dat de voorzitter van de raad van toezicht, die in de zorgvisie zoveel kritiek heeft op Tanke, ooit zo'n arbeidsovereenkomst heeft kunnen sluiten.

  En ik ben het eens met de eerste reactie, een onderzoek naar het handelen van dhr. Tanke zo op zijn plaats zijn. Eigen belang gaat altijd voor het gemeenschappelijk belang bij deze man die in zijn eigen droomwereld leeft.

Of registreer u om te kunnen reageren.