Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsgeheim ggz in opspraak

Na artsen moeten nu ook psychiaters vrezen voor vrijgave van medische gegevens. Dat meldt de Volkskrant.
Beroepsgeheim ggz in opspraak

De rechtbank in Dordrecht heeft bepaald dat familie van een man die zelfmoord heeft gepleegd, het suïciderapport mag inzien. Minister Klink van Volksgezondheid besluit binnenkort of hij vrijgave wettelijk gezien nog kan tegenhouden. Volgens de rechtbank zou de suïciderapportage moeten worden vrijgegeven. Ggz-behandelaars moeten een suïciderapport verplicht opsturen naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Eenmaal in hun bezit is het overheidsinformatie die in principe openbaar is en valt onder de Wet Openbaarheid van Bestuur. Toen de inspectie de verslagen wilde vrijgeven, spande de psychiatrische kliniek een proces aan.

Rapportages binnenskamers

Ook de rechtbank van Arnhem kreeg te maken met een zaak waarbij de ouders van een jonge vrouw die zelfmoord pleegde het suïciderapport opvroegen. En ook hier spande de kliniek een zaak aan, maar de rechtbank van Arnhem bepaalde dat de rapportages binnenkamers moesten blijven.

Ministerie van Volksgezondheid

Beide zaken zijn nu in behandeling bij de bezwaarcommissie van het ministerie van Volksgezondheid. Minister Klink moet beslissen. GGZ Nederland heeft de minister gewaarschuwd voor de gevolgen als het niet lukt. Ggz-instellingen zouden dan alleen nog vage, summiere rapportages indienen. Dat zou de kwaliteit van zorg in gevaar brengen. Jaarlijks plegen ongeveer 800 mensen zelfmoord die onder behandeling zijn van de ggz. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Rechter doorbreekt medisch beroepsgeheim

IGZ pakt toezicht op ggz anders aan

Een zwarte lijst is niet de manier om misstanden in de zorg aan te pakken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.