Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cliënt zegt minder uren thuishulp te krijgen

In veel gemeenten ervaart tien tot 15 procent van de cliënten desgevraagd dat er minder uren hulp bij het huishouden worden geleverd. Dat meldt het onderzoeksbureau Compaen, dat onderzoek heeft uitgevoerd naar de tevredenheid van Wmo-cliënten. Uit de meting in 15 gemeenten, blijkt dat 90 procent tevreden is over hun Wmo-voorzieningen.

Cliënten uit onder meer Woerden, Wageningen en Abcoude is telefonisch gevraagd wat zij van de beschikbare Wmo-voorzieningen vinden. Deze gegevens zijn aangevuld met informatie van klantenpanels. Het best blijken woonvoorzieningen te scoren. Het minst goed scoren de vervoersvoorzieningen. Hierbij zit de ontevredenheid hem vooral in de wachttijd en de rit-tijd. Het feit dat tien tot 15 procent zegt minder huishoudelijke hulp te krijgen, is voor vrijwel alle onderzochte gemeenten aanleiding hierover met de cliënten en zorgleveranciers in gesprek te gaan.

Persoonsgebonden budget

Gemiddeld regelt en betaalt slechts twintig procent van de cliënten zijn of haar voorziening met een persoonsgebonden budget (pgb). Mensen met een pgb blijken erg tevreden te zijn, tussen de 95 en honderd procent. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Alarmering gaat niet naar Wmo

Burger de dupe van uitvoering Wmo

IGZ heeft geen zicht op Wmo-zorg

1 REACTIE

  1. ik heb sedert 2003 o.a. huishoudelijke hulp.De zorgorganisatie – amstelring-had in die tijd ook al problemen met leveren van de geindiceerde hulp.
    wachttijd in le instantie: ong. 2mnd.daarna elke week een andere hulp ingezet, een beperkt aantal keren op mijn verzoek dezelfde die eerder geweest was.
    Op mijn vraag of er geen alpha-hulp was kreeg ik als antwoord, dat mijn situatie hierin niet paste,want ik kon niet zonder deze zorg,.Alphahulpen werden niet vervangen bij ziekte en/of vakantie.Ik heb in die tijd vrijwel altijd zorg gehad.
    Dit veranderde sterk in 2007.
    De organisatie die ons tot nu toe “bediend”had bleef na de äanbesteding”die de gemeente, bij wie de verantwoording op grond v.d. WMO kwam te liggen, op de markt.Ik had intussen wel een “vaste”hulp.Helaas werd ze in 2007 ziek en werd niet volledig vervangen.Ik miste le hierdoor bijna 50 zorguren! En kreeg ong. 25 diverse medewerkers te zien, heel onpleizierig. De kwaliteit was soms matig.
    Het uurtarief was in 2007 voor elke soort van huishoudelijke hulp hetzelfde In 2008 heb ik bij uitvallen van mijn vaste hulp nog veel meer zorguren gemist,vaker moeten horen, dat er geen hulp geboden kon worden- ik heb een “zware”indicatie voor 6 3/4 u .p.w.-kwaliteit van de hulpen was/is vaak matig.Veel wel toegezegde hulp, die dan weer niet kwam opdagen, of het bericht van de organisatie niet zou hebben gekregen,- waarvan de organisatie zich m.i. had moeten overtuigen alvorens de client bericht te geven.
    Het uurtarief is bovendien nu veel hoger- ong.21 euro p.u.-
    hierover is menige client ook ontevreden.
    M.i. zou de client de keuze moeten hebben voor HH 1 of HH 2
    Dit onderscheid is ook nooit goed toegelicht.Daarbij vindt de indicatiestelling- waarbij ev. ingegaan zou kunnen worden op bovenstaand punt-conform oppervlakkige vragen.
    Het aanvraagformulier is om te beginnenal veel te summier.
    Ik begin nu niet over de facturen, die de clienten- ik spreek duidelijk over de zorg in natura-ontvangen.Dit is is problematisch hoofdstuk apart.
    Concluderend:
    De zorgorganisatie waarmee ik te maken heb komt het contract met de gemeente niet na.
    De gemeente reageert hierop niet snel.
    De administratieve afhandeling via het CAK is door het systeem traag, door de te vele taken die dit orgaan momenteel heeft, onvoldoende opgewassen om de client te “bedienen”
    Zelfs een nationale ombudsman signaleert administratieve problemen en zou deze m.i. direct aan het ministerie moeten rapporteren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.