Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Viersprong faalt met nieuwe behandeling

Het topklinische psychiatrische ziekenhuis De Viersprong kan zijn belofte niet waarmaken: de behandeling van jonge patiënten met borderlineklachten is niet uitgevoerd zoals de patiënten en hun ouders is voorgespiegeld. Dat meldt de vaktitel Psy.nl. De ggz-instelling heeft volgens het vakblad niet geanticipeerd op het personeelstekort.

De kritiek op De Viersprong richt zich op het nieuwe Mentalization Based Treatment (MBT-) programma. Dit is een klinisch behandelprogramma voor jongeren met aan borderline verwante klachten. In het nieuwe behandelprogramma kampt De Viersprong met moeilijk in te vullen vacatures en met zieke hulpverleners. Inmiddels is de situatie zo schrijnend dat de patiënten er nog maar twee van de vijf dagen worden behandeld. Het gaat om twintig jongeren in een leeftijd tussen de veertien en negentien jaar.

Nieuwe behandeling

Toen De Viersprong in Halsteren in maart dit jaar als eerste ggz-instelling in Nederland met deze behandeling startte, waren de verwachtingen hooggespannen. Tot dan toe konden deze patiënten vrijwel nergens terecht. Eenmaal opgenomen in de kliniek in Halsteren, bleek dat de ggz-instelling het programma niet volledig kon uitvoeren.

Klachtencommissie

In een reactie stelt bestuursvoorzitter Roel Verheul dat de situatie minder erg is. Hoewel De Viersprong in maart al een brief stuurde waarin zij de ouders en patiënten om begrip vroeg voor het personeelstekort, zegt bestuurder Verheul dat hij pas sinds twee weken doordrongen is van de ernst van de situatie. “De klachten zijn niet eerder aan mijn adres gericht, noch aan dat van de klachtencommissie.”

Vacatures

De ouders wijzen er echter op dat het klachtenreglement pas op 20 augustus op de website is gezet. Verheul geeft op Psy.nl schoorvoetend toe dat er fouten zijn gemaakt. Maar hij hamert erop dat het om een innovatieve behandeling gaat. “Een goede invoering vraagt om een hoge personeelsbezetting, wij hebben dat gewoon onderschat.” Om de crisissituatie het hoofd te bieden en de gedupeerde patiënten binnen drie maanden alsnog het volledige programma te kunnen bieden, presenteert De Viersprong een stappenplan. Verheul: “Elke patiënt krijgt een individueel crisispreventieplan dat moet voorkomen dat ze bijvoorbeeld suïcidaal gaan worden. Daarin staat onder andere wie hen opvangt totdat we het volledige programma wel kunnen aanbieden. Ook komt er een spreekuur waar ze met al hun vragen en klachten terecht kunnen. Ook schakelen we uitzendbureaus in en halen we alles uit de kast halen om de vacatures in te vullen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Klink: ‘Elke instelling moet klachtenfunctionaris krijgen’

Klachten tegen IGZ ingetrokken

1 REACTIE

  1. nou de mbt bij emergis is anders ook niet veel soeps!!! WAAR MOETEN TOE????? ook personeels tekort afgelopen zomer, totaal geen structuur, tijden die dan weer zo zijn en dan weer zo zijn, therapie die veranderd omdat een psychotherapeute onze groep niet aankon nu hebben we 2 x per week schrijfgroep i.p.v. vaktherapie hoe BELACHELIJK IS DAT?!?!?!?!?!?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.