Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Interim-bestuurder kost ziekenhuizen miljoenen

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de jaren 2006 en 2007 voor 6,75 miljoen euro aan interim-managers uitgegeven. Een kwart van de ziekenhuizen maakt gebruik van een interim-bestuurder. Die kost de instelling gemiddeld 30.000 euro per maand. Dat onderzocht RTL Nieuws.

Bij 25 van de 92 ziekenhuizen is de afgelopen jaren een vast bestuurslid vervangen door een tijdelijke plaatsvervanger. Vier ziekenhuizen hadden meerdere interim-managers in het bestuur. Bij vijf ziekenhuizen werden zij voor meer dan een jaar ingehuurd

Amphia Ziekenhuis

Het Amphia Ziekenhuis in Breda spant de kroon. Het ziekenhuis huurde gedurende anderhalf jaar Derk Vermeer in als interim-voorzitter. Hij verdiende daarmee 431.375 euro, zo'n 65.000 euro per maand. Vermeer en twee andere interim-bestuurders werden ingehuurd na een bestuurscrisis. Inclusief de ontslagvergoeding voor drie opgestapte bestuurders en de interim-kosten was het Bredase ziekenhuis 1.177.00 euro kwijt. Ziekenhuisgroep Twente gaf het meeste uit aan interimmers: ruim 750.000 euro. (ANP)

Lees ook:

Bussemaker uit kritiek op gouden handdruk Tanke
Gouden handdruk Zorgbalans Haarlem
Half miljoen voor ontslag bestuur Amphia
Van Riel interim-bestuurslid Amphia
Leo Schoots interim-bestuurder Albert Schweitzer
Piet-Hein Buiting interim-bestuurder Canisius-Wilhelmina

Administrator

3 reacties

 • no-profile-image

  tjark reininga

  de redactie doet er wellicht goed aan een (nieuwe) rekenmachine aan te schaffen, volgens de mijne betekent 430.000 in anderhalf jaar zo'n 24.000 per maand, altijd nog bijna een modaal jaarinkomen, maar toch verandert bij zo'n bedrag het beeld.

 • no-profile-image

  em schol

  niet alleen de ziekenhuizen maar ook de verzorgingshuizen krijgen steeds meer te kampen met interimmanagers die in een korte periode de ruif leeg eten en vervolgens een bijna berooide organisatie achter laten met alle gevolgen vandien voor de medewerkers op de werkvloer.

  deze interimmanagers laten een spoor van "mis-management en zakkenvullerij" na en de achterblijvers zitten met de brokken echter blijkbaar vind men het nog steeds niet ernstig genoeg om er iets aan te doen.
  ook ik heb een dergelijke situatie meegemaakt in een organisatie waarin ik reeds 16 jaar werkzaam was.
  binnen 8 maanden was de instelling bijna zo goed als kaal geplukt en moest een nieuw reorganisatieplan de boel weer op de rit zien te krijgen.
  een groot deel van de medewerkers heeft de organisatie reeds de rug toegekeerd en niemand durft de juiste schuldigen aan te wijzen.
  deze interim-"managers" moeten geweerd worden in onze Zorgsector want het gaat hier om gemeenschapsgeld dat in de zakken van deze "managers" verdwijnt.
  Medewerkers komen op straat te staan en deze figuren verkassen door het gehele land van de ene naar de andere zorginstelling en geen haan die er naar kraait.

 • no-profile-image

  Lodewick

  verbaasd dit item gelezen. Vermeer verdiende €431.375 in anderhalf jaar. Dat is geen € 65.000 per maand, maar € 24.000. Dat is binnen de Balkenende norm, rekening houdend met het feit dat een interimmer zorgdraagt voor zijn eigen pensioen, AO-verzekeringen etc.

Of registreer u om te kunnen reageren.