Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Twenteborg schoot tekort bij onderhoud apparatuur'

Vandaag heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid de resultaten gepresenteerd van haar onderzoek naar de fatale brand in het Twenteborgziekenhuis op 28 januari 2006. Het ziekenhuis in Almelo is volgens de onderzoeksraad tekort geschoten bij het onderhoud van de anesthesiependel die de brand veroorzaakte waar een 69-jarige patiënte bij om het leven kwam.

Volgens de onderzoeksraad, onder leiding van Pieter van Vollenhoven, kon het ziekenhuis zijn verantwoordelijke taak voor het onderhoud aan het apparaat niet waarmaken. Eind 2002 nam het ziekenhuis het onderhoud over van de fabrikant van de anesthesiependel, de firma Dräger, omdat deze het onderhoud niet naar tevredenheid uitvoerde. Uit onderzoek van de raad is gebleken dat de afdeling Vastgoed & Instandhouding van het ziekenhuis niet de juiste onderhoudswerkzaamheden aan de pendel heeft verricht. Volgens de onderzoekraad lag dat aan een gebrek aan kennis en het ontbreken van de fabrieksspecificaties.

Leverancier

In een persverklaring zegt de raad van bestuur van het Twenteborg Ziekenhuis de conclusies en aanbevelingen van het onderzoeksteam volledig te onderschrijven. Het bestuur erkent dat onvoldoende kritisch is gekeken naar de kwaliteit en de onderhoudshistorie. Het is volgens het bestuur echter ook zo dat dit ‘gedaan is in de volle overtuiging dat de werkwijze van de leverancier van de anesthesiependel juist was. Naar nu blijkt, handelde de leverancier echter niet conform het eigen onderhoudsprotocol.’ (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Het zorgvisie artikel over Twenteborg
Interview met Pieter van Vollenhoven in Zorgvisie magazine van deze maand
IGZ: Twenteborg geen oog voor veiligheid
Schadevergoeding voor nabestaanden Twenteborg
Operatiekamers in Twenteborg weer open

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.