Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe Wmo-tarieven teleurstellend

De nieuwe tarieven voor de tweede ronde van Wmo-aanbestedingen zijn in het westen van het land niet hoog genoeg om de thuiszorg uit de problemen te krijgen. In de Randstad, Noord-Holland en in de Gooi- en Vechtstreek vallen de nieuwe tarieven tegen.
Nieuwe Wmo-tarieven teleurstellend

De tweede ronde in de Wmo zit er aan te komen en veel gemeenten zijn nieuwe aanbestedingen aan het voorbereiden. Tegen de verwachting in blijken sommige gemeenten helemaal niet sterk omhoog te gaan met de uurtarieven. Dit terwijl de inzet van de tweede ronde is om met hogere tarieven de noodlijdende thuiszorg uit het slop te krijgen. Uit een korte inventarisatie blijkt dat de bestekken in het westen tegen vallen. Elders zijn de tarieven nog niet bekend of wel een stuk hoger dan de tarieven in de eerste ronde. De gemeente Hilversum hanteert met 19,45 euro een zo’n laag tarief dat thuiszorgorganisaties nooit hun vaste personeel kunnen inzetten, zegt Wim van der Hoorn, regiobestuurder van de vakbond Abvakabo FNV. “De wetswijziging van Bussemaker beoogt dat de thuiszorg geen alfahulpconstructies meer gebruikt, maar vast personeel inzet. Organisaties moeten die medewerkers betalen volgens de cao. In de aanbesteding zouden gemeenten de cao moeten noemen.”

Teleurstellende tarieven

Volgens bestuurder Charles Laurey van Vierstroomzorgring zijn de nieuwe tarieven in de Randstad over de hele linie teleurstellend. “De aanwijzingen die wij krijgen, geven geen vertrouwen. We hebben voorbeelden gezien waarbij de loonstijging van thuiszorgmedewerkers van acht procent in de nieuwe cao, voor slechts drie procent gecompenseerd wordt. Wij willen graag een duurzame relatie met de gemeenten. Dat lukt niet als we met aanbestedingen meedoen die voor ons financieel-technisch niet te verantwoorden zijn. Daar doen we dan ook niet aan mee.” Bestuursvoorzitter Victor van Dijk van zorgorganisatie Omring zegt in zijn regio Noord-Holland wel te kunnen leveren voor de nieuwe prijzen. Alleen mogen er dan geen gekke dingen gebeuren. Voor de nieuwe ronde hanteert gemeente Hoorn een tarief van twintig euro voor HV1 en voor HV2 24 euro. Dat is volgens hem eigenlijk niet genoeg als je het risico van zorgaanbieders meeneemt. Van Dijk had liever een gemiddeld tarief gezien van tussen de 22 en 23 euro. “Daarmee kun je wél klappen opvangen.”

Afspraken

Elise Merlijn, bestuurder Abvakabo FNV: “Ik ben verbaasd over de signalen dat in sommige gemeenten nog steeds lage prijzen geboden worden en ik ben teleurgesteld als blijkt dat gemaakte afspraken niet nagekomen worden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Weblog: feit of fictie?

Leve de aanbesteding

Nog even volhouden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.