Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verdeelmodel Wmo is niet transparant genoeg

Het verdeelmodel aan de hand waarvan het Wmo-budget over gemeenten wordt verdeeld, is onvoldoende doorzichtig. Daarnaast leidt de verdeelsleutel tot onnodige grote en moeilijk te rechtvaardigen herverdeeleffecten. Dat concludeert onderzoeksbureau APE.

Volgens het onderzoeksbureau worden de factoren ‘aantal chronisch zieken’, ‘ouderen met lage inkomens’ en ‘mensen met een lage opleiding’ te licht gewogen in het verdeelmodel. Hierdoor worden gemeenten waar grote aantallen ouderen met lage inkomens wonen en waar grote gezondheidsverschillen zijn onterecht gedupeerd. De nadeelgemeenten die opdracht hebben gegeven voor dit onderzoek zeggen nu dat zij gecompenseerd moeten worden.

Compenseren

VWS geeft aan dat haar ministerie de resultaten van het rapport 'serieus zal beoordelen' en het model 'indien nodig' zal aanpassen. (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Gemeenten vechten herverdeling Wmo-budget aan
Nieuwe verdeling Wmo-budget bekendgemaakt

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.