Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen gaan veel vaker fuseren’

Onderzoeksbureau Gupta Strategists voorspelt een consolidatiegolf in ziekenhuizen. In de komende vijf jaar zal een krachtige consolidatiegolf over de kust van de ziekenhuizen spoelen, die aanzienlijk grotere nationale ziekenhuisketens zal veroorzaken.

Volgens het onderzoeksbureau zal de gemiddelde omvang van een ziekenhuisketen tot 400-500 miljoen euro groeien in 2012, terwijl de gemiddelde omvang in 2007 nog maar 150-200 miljoen bedroeg. De redenen zijn de toenemende complexiteit van medische procedures, de noodzaak om voldoende aantallen te behandelen, een positieve correlatie tussen volume en kwaliteit, consolidatie van verzekeraars, een groter wordende professionaliteit, een talentenoorlog, noodzakelijke schaalgrootte voor inkoop en strijd om het marktaandeel.

Extra zorg

Uit het onderzoek blijkt ook dat de ziekenhuisuitgaven in 2007 3,9 miljard euro hoger zijn in dan in 2002. 52 procent van deze groei is te verklaren door het volume van extra geleverde zorg. Daarbovenop zijn de kosten sterk gestegen. Voor een deel was dat het gevolg van salarisstijgingen, maar veruit de belangrijkste oorzaak is de stijging van de inkoopkosten met maar liefst 26 procent oftewel 1,6 miljard euro.

Inkoopkosten

Volgens Anshu Gupta liggen verschillende factoren aan de grondslag van de inkoopkostenstijging. “Dat komt onder ander door gewone prijsinflatie. Maar ook de kostenstijging van duurder medicijnen en de verschuiving in het gebruik van duurdere behandelmethoden zoals het gebruik van stens spelen mee. En nog veel andere factoren, zoals de hogere energierekening.”

Omzet

Ondanks de prijsstijging hebben ziekenhuizen bijna 1 miljard euro toegevoegd aan hun vermogen. Het eigen vermogen groeide zelfs harder dan de omzet (stijging van 7,3 procent in 2002 naar 11,4 procent in 2007). Winstmarges van ziekenhuizen zijn sinds 2002 ook verbeterd. In 2007 boekt de sector een gemiddelde winstmarge van 1,4 procent, beter dan de marge van 0,9 procent in 2006 en ook beter dan de marge van 0,3 procent in 2002. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NZa wil experiment met winstuitkering ziekenhuis

PvdA: ‘Kosten ziekenhuiszorg escaleren’

RVZ onderzoekt kostenbeheersing in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.