Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Fiod: ‘Pgb’s zijn fraudegevoelig’

Het systeem van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is zeer fraudegevoelig. Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de fiscale opsporingsdienst Fiod/ECD en de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland.

Het vertrouwelijke rapport van de Fiod is door toedoen van actualiteitenrubriek NOVA boven tafel gekomen. Eerder deed de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al onderzoek naar pgb’s. Hieruit blijkt dat in 2007 89 pgb-dossiers werden aangemeld bij fraude-coördinatoren. Bij achttien budgethouders werd misbruik vastgesteld.

Per Saldo

De organisatie voor pgb-houders Per Saldo reageert op de bevindingen van de recherche dat de fraude met pgb’s wel meevalt en voornamelijk ontstaat omdat indicaties telefonisch plaatsvinden. Uit het rapport van de Fiod/ECD blijkt dat 95 procent van de mensen die een aanvraag doet voor een pgb voor AWBZ-zorg telefonisch wordt beoordeeld. “Als de indicatiestellers bij ingewikkelde intensievere hulpvragen wel bij die mensen thuis gaan kijken, dan zal de kwaliteit van de indicatie toenemen en de eventuele mogelijkheid tot fraude afnemen”, meent directeur Aline Saers van Per Saldo.

Wijzigingen pgb-regeling

Om fraude met pgb’s tegen te gaan zijn al maatregelen genomen. Sinds januari 2009 mag het verantwoordingsformulier voor de besteding van het pgb alleen nog ondertekend worden door de budgethouder zelf of diens wettelijke vertegenwoordigers. Als het formulier door iemand anders is ondertekend, bijvoorbeeld een bemiddelingsbureau, kan het zorgkantoor op basis van dit formulier geen pgb meer uitkeren.

Budgethouder

Per Saldo pleit ervoor om in de regeling op te nemen dat het budget alleen mag worden gestort op de rekening van de budgethouder of diens wettelijke vertegenwoordiger. Daarnaast wil Per Saldo dat bij controle er in gevallen van twijfel met de budgethouder zelf contact wordt opgenomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

OM waarschuwt voor fraude thuiszorg

‘Toch geen fraude in thuiszorg’

Menzis betaalt pgb’s alleen nog rechtstreeks uit

9 REACTIES

  1. Hanneke: de client zelf moet zijn budget beheren en niemand anders! tenminste niet iemand die zorg verleend! Ik ken een heleboel gevallen die dat zo deden, waar de zorgverlener wist hoeveel PGB er ter beschikking was! Nee, dit moet echt een familielid of een onafhankelijk accountant doen voor de client! jij spreekt van te voren af hoeveel uur er door jullie geleverd kan worden en tegen wat voor tarief. De keuze blijft dan bij de client! En veel werk? wel nee! er moet wel van de client een goed verantwoording zijn naar het ZORGKANTOOR! begrijpelijk want dit zijn maatschappelijke gelden!!Client kies voor een PGB, je bent zelf baas over welke zorg en wie je wil!

  2. Lees alle reacties
  3. Wij zijn een zorgboerderij en ik beheer van 8 mensen het budget. Dit mag dus nu niet meer. Ik begrijp dat men graag zorg en beheer uit elkaar haalt. Maar nu hoor ik dat geen enkel bemiddelingsbureau meer mag bestaan. Hoe moeten die 8 cliënten van onze zorgboerderij het nu oplossen? De meeste van hen weten niemand die hun budget kan beheren en kunnen het zelf vanwege hun beperking ook niet.Ik coördineer en regel hun zorg op meerdere terreinen( bv contacten leggen met thuiszorg en regelen van individuele begeleiding thuis. Ik doe dus ook de betalingen en hou de continuiteit van de zorg in de gaten).Nu ik het budget niet meer mag beheren, heb ik geen overzicht meer. Dit alles geeft een heleboel stress en paniek bij de mensen. Als zorgboerderij kunnen wij niet betaald worden dmv zorg in natura, dus dat is geen oplossing.Wie een oplossing weet: ik hoor het graag. Ik vrees veel administratieve fouten en een heleboel extra werk voor het zorgkantoor.Nogmaals ik begrijp hun standpunt, maar er moet toch een soort middenweg bestaan? Wanneer ben je bv een bemiddelingsbureau( hoeveel cliënten), trek daar een lijn. En mag het wel als je een stichting in het leven roept voor het budgetbeheer, is dat een idee?Of kunnen de bemiddleingsbureaus niet vaker gecontroleerd worden? Ik vind het prima als familieleden of kennissen van onze cliënten het budget gaan beheren, graag zelfs want het is veel werk. Maar ik beheer alleen maar van die mensen die geen mensen om zich heen hebben die dat kunnen of willen ( 8 mensen van de 21 cliënten). Ik heb het gevoel dat ik ze nu in de steek laat.

  4. Maar… in hoeverre ben je verplicht verslag te doen van de hulp die geboden wordt? Ik dne kdat ook dit enorm zou helpen. J hebt dan immers ‘bewijs’. Wie heeft hier ervaring in? Ik probeer zelf altijd zo goed mogelijk te rapporteren en een plan te maken van te voren.

  5. Tomas heeft volkomen gelijk, het moet maar eens afgelopen zijn van dat opkloppen van een enkele misser! Werkt het wetten en regels maken vanuit het ‘achterdocht-denken’alleen maar in de hand. Harry kent de regeling niet: wat je overhoudt aan pgb kun je niet zelf houden.

  6. Met alle respect waar praten we over. Net zoals ieder ander vind ik ieder fraudegeval er een teveel. Maar er zijn 80.000 mensen die PGB hebben. Bij 89 bestaat er dan een redelijke verdenking van fraude en bij 18 wordt inderdaad fraude aangetoond. Ik ondersteun de opmerkingen van Per Saldo en weet uit eigen ervaring dat het aantal fraudegevallen in het niet valt bij het aantal mensen dat geen goed budget krijgt door fouten van het CIZ of het Zorgkantoor.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.