Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Inkomen ondersteunende specialisten stijgt

Veel ondersteunende specialisten hebben in 2008 veel meer geld verdiend . De Orde van Medisch Specialisten ziet het dbc-systeem als oorzaak.

Per 1 januari 2008 is de lumpsum afgeschaft en wordt het inkomen van medisch specialisten volledig bepaald door de dbc-financiering. Vooral ondersteunende specialisten, zoals radiologen, anesthesisten en pathologen, lijken te profiteren. Het is niet bekend hoeveel ondersteunende specialisten er precies op vooruit zijn gegaan. Neuroloog Paul Bienfait van de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn stelt in Medisch Contact dat er ondersteunende specialisten zijn die hun omzet hebben zien stijgen tot 400.000 euro. De situatie leidt tot scheve ogen bij specialisten, omdat geen recht wordt gedaan aan het principe ‘loon naar werken’.

Dbc-systeem faalt

De Orde van Medisch Specialisten wijst als oorzaak op het falen van het dbc-systeem. In het a-segment zijn de dbc-tarieven gebaseerd op gemiddelde kosten per patiëntengroep en niet op de in werkelijkheid geleverde zorg. In de praktijk krijgen ondersteunende specialisten daardoor zorg uitbetaald die ze helemaal niet hebben uitgevoerd. Daartegenover staat dat ze ook geen geld ontvangen voor zorg die wel is geleverd, maar waarvoor in de dbc’s geen honorarium voor is opgenomen. Daarvoor worden ondersteunende specialisten in het dbc-systeem echter gecompenseerd. De compensatiefactor, die per specialisme verschilt, is voor vier van de zes ondersteunende specialisten echter gebaseerd op de situatie in 2002 toen specialisten de geleverde zorg nog slecht registreerden. Nu registreren specialisten veel nauwkeuriger en is er niet zo veel zorg meer die niet via dbc’s te declareren is.

Compensatiefactor aanpassen

De Orde pleit voor herziening van de compensatiefactor. DBC Onderhoud heeft daartoe al drie pogingen gedaan, in de zomer van 2007, begin 2008 en in de zomer van 2008. Door tijdgebrek en onjuiste informatie zijn die echter gestrand. DBC Onderhoud komt in dit voorjaar met nieuwe voorstellen om de compensatiefactoren aan te passen, laat directeur Anna van Poucke weten.
De meeste wetenschappelijke verenigingen wijten de oorzaak ook aan foutieve compensatiefactoren en pleiten voor aanpassing. Ze ontkennen in Medisch Contact buitensporig te profiteren van de nieuwe financieringssystematiek. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Eindelijk akkoord over uurtarief
Gerommel in de Orde over uurtarief

Administrator

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wiegel doet ongenuanceerde uitspraken en generaliseerd. Hoe durft hij specialisten over 1 kam te scheren. Ben benieuwd hoe hij zich voelt als hij zelf in het ziekenhuis ligt.
    Het uurtarief is 135 euro dames en heren. Geen cent meer. Door de invoering van dit 100% transparante uurtarief kon de medisch specialist geen kant meer op. Dat men nu verdient wat men verdient is bedacht door overheid en zorgverzekeraars (de heer Wiegel nb!!!!). Nu nu klagen? Slappe hap.
    Als het zo is dat medisch specialisten nu meer verdienen dan voorheen (en burgers, dit is niet bewezen, er volgt een onafhankelijk onderzoek, dus laat u niet misleiden door deze poging tot publieke invloed), dan duidt dat er op dat deze medisch specialisten jaren lang te weinig hebben verdiend! En dat zou best eens kloppen tegenover een uurloon van 200 euro voor een accountant en 250-500 euro voor een advocaat!

Of registreer u om te kunnen reageren.