Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen nog te nauw verbonden met farmaceuten

Pillenfabrikanten en medici zijn nog steeds te veel met elkaar verweven. Zo heeft de farmaceutische industrie nog steeds nauwe banden met medici en wetenschappers die de richtlijnen vaststelden die dokters gebruiken bij het voorschrijven van medicijnen.
Artsen nog te nauw verbonden met farmaceuten

Medicatie

Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie onderzocht zes werkgroepen die richtlijnen maken die artsen weer gebruiken bij het voorschrijven van medicatie. Bij één van deze werkgroepen is de farmaceutische industrie betrokken bij het ontwikkelen van behandelrichtlijnen, ontdekte de IGZ. “Bij vijf van de zes onderzochte richtlijnen werd de schijn gewekt dat er sprake was van beïnvloeding”, aldus de IGZ.

“Het komt voor dat de farmaceutische industrie aan ziekenhuizen geneesmiddelen in eerste instantie goedkoop aanbiedt om er voor te zorgen dat het geneesmiddel in de markt wordt gezet en blijft. Op die manier is niet gegarandeerd dat patiënten het best passende medicijn krijgen. Als patiënten later het ziekenhuis verlaten bestaat de kans dat het medicijn automatisch ook door huisartsen worden voorgeschreven”, stelt de inspectie.

Werkgroepen

Het gaat vaak om geneesmiddelen die veel worden gebruikt, zoals geneesmiddelen tegen suikerziekte en antidepressiva. Volgens de IGZ komen farmaceutische bedrijven soms bij de werkgroepen langs, die richtlijnen samenstellen, om hun geneesmiddelen te bepleiten; dat die wordt opgenomen in een richtlijn. “Ook onderhoudt de farmaceutische industrie banden met werkgroepleden die behandelrichtlijnen opstellen.”

‘Richtlijn voor richtlijnontwikkeling’

In één werkgroep zitten drie hoogleraren die onderzoek doen en door de industrie wordt gefinancierd. Ook worden werkgroepleden niet altijd geselecteerd volgens vaste criteria en worden financiële banden met de farmaceutische industrie niet altijd expliciet uitgesloten, aldus de IGZ. Die beveelt de ontwikkelaars van richtlijnen nu aan om een ‘richtlijn voor richtlijnontwikkeling’ op te stellen. “Opstellers en gebruikers van behandelrichtlijnen worden zich zo meer bewust van de mogelijke invloed die de farmaceutische industrie op de totstandkoming van behandelrichtlijnen kan hebben.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.