Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘ZorgZaak stapt naar rechter na steun aan Meavita’

Mark van Dorresteijn
Thuiszorgorganisatie de ZorgZaak stapt naar de rechter als het voormalige Meavita de 48 miljoen aan staatssteun ontvangt. “Dat zou concurrentievervalsing zijn”, vindt directrice Femke Spiering.
‘ZorgZaak stapt naar rechter na steun aan Meavita’

“Wij wachten eerst op het besluit van de NZa”, vervolgt Spiering. “Als de zorgautoriteit daadwerkelijk het besluit die miljoenensteun te verlenen, spannen wij een zaak aan tegen de NZa.” Directrice Spiering laat weten dat ZorgZaak “stelselmatig genegeerd is”, ook toen haar organisatie interesse toonde voor het wankelende Meavita.

Mismanagement

Spiering reageert op een uitspraak van Gerrit Jan van Otterloo, bestuurder van het in delen ontbonden Meavita. “De verschillende onderdelen van Meavita zouden in de etalage hebben gestaan. Dat is absoluut onjuist. Natuurlijk hadden wij interesse in een deel van dat concern. Wij opereren met ZorgZaak vooral in het noorden van het land, dus Thuiszorg Groningen lag voor de hand, maar pas na een faillissement. Dat is toch de beste manier om het mismanagement buitenspel te zetten en te beginnen met een schone lei. Die interesse hebben wij zeker getoond; een reactie bleef uit.”

Grootschaligheid

Toen Meavita om steun in 2008 om 21 miljoen euro steun vroeg, dacht Spiering: “Laat maar klappen”. Door steun te verlenen aan Meavita, of aan onderdelen van het ontvlochten concern, benadeel je andere thuiszorgaanbieders, vindt Spiering. Dat de vraag om staatssteun nu 48 miljoen bedraagt, maakt deze overtuiging nog sterker. “Onze jurist bekijkt onze mogelijkheden voor de rechtszaak.”

‘Wanbeleid Meavita’

Na een snelle reeks fusies groeide Meavita uit tot het op een na grootste zorgconcern van het land. Anderhalf jaar later was het eigen vermogen nihil en verloor het concern miljoenen per maand. In maart dit jaar ging Meavita Nederland failliet. “Wanbeleid”, oordeelde het College Sanering Zorginstellingen. De opgesplitste zorgkolos leverde thuiszorg onder de kostprijs, experimenteerde met dure projecten voor zorg op afstand en verloor de binding tussen de fusiepartners.

Afkoopsommen

Momenteel wachten curatoren Entzinger en Fousert of drie ex-managers van Thuiszorg Groningen hun gouden handdrukken binnen een maand terugbetalen. De afspraak over de afkoopsommen, met oud-bestuurder Anneke Mossou is nietig verklaard. Als de terugbetaling uitblijft, volgt een rechtszaak. Thuiszorg Groningen liet 6,5 miljoen euro aan schulden achter. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Steunaanvraag Meavita ‘in laatste fase’

Managers moeten gouden handdruk teruggeven

Eigen falen leidde tot ondergang Meavita

Steun Meavita valt twee keer hoger uit

Vakbond stapt naar rechter om ‘wanbeleid’ Meavita

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.