Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker ondersteunt plannen Zorgstroom tegen bureaucratie

Mark van Dorresteijn
Staatssecretaris Bussemaker laat in een brief weten de plannen tegen bureaucratie van zorgorganisatie Zorgstroom te ondersteunen. Door zelf de indicaties uit te voeren en de betaling niet langer te baseren op zorgminuten maar op indicatie, denkt de organisatie een hoop extra tijd te besparen.
Bussemaker ondersteunt plannen Zorgstroom tegen bureaucratie

Bestuursvoorzitter Léon Phernambucq van Zorgstroom schreef Bussemaker met een aantal suggesties die bureaucratische lasten zouden verlichten. Hij vraagt eveneens om een experimentstatus, waarbinnen hij de twee plannen wil testen.

Zelf indicaties uitvoeren

Het eerste voorstel van Phernambucq gaat over het indiceren, dat moet voortaan gedaan worden door de wijkverpleegkundige. Deze indicaties worden steekproefsgewijs getoetst door het CIZ. Het voordeel hiervan is dat klanten meteen in de zorg opgenomen kunnen worden. Bovendien brengt het geen extra kosten met zich mee omdat het een onderdeel van het zorgproces is. Bussemaker laat hierop weten dat zij graag het vertrouwen terug wil geven aan de professional en aanbieder. “Door de wijkverpleegkundige een meer actieve rol te geven in het proces van indicatiestelling kan het mes aan twee kanten snijden: de cliënt kan eerder in zorg worden genomen, de zorg kan worden gecontinueerd en het aantal administratieve handelingen kan worden gereduceerd.”

Betaling op basis van indicatie

Schaf de minutenregistratie met handcomputer af en baseer de betaling op indicatie middels zorgzwaartepakketten. Zo luidt het tweede voorstel van Phernambucq. De zorgzwaartepakketten van de intramurale zorg kunnen hierbij als voorbeeld dienen. Voordeel is dat de handcomputers niet langer nodig zijn. Dit bespaart tijd en kosten. “We zijn op dit moment bezig met onderzoek naar de mogelijke vormgeving van de zorgzwaartepakketten voor de extramurele zorg”, reageert Bussemaker. “Daarnaast ga ik na of de minutenverantwoording in de huidige situatie kan worden beperkt.” Ze geeft aan eveneens van mening te zijn dat inzet vooral gericht moet zijn op directe zorgverlening.

Uitvoeren plannen

“Tot op heden hebben we nog niets vernomen over de eventuele uitvoering”, laat Phernambucq desgevraagd weten. “Zelf zou ik er liever vandaag dan morgen mee beginnen. Ik ben wel heel blij dat ze reageert, maar nu moeten we nog wel de volgende stap zetten. Vooral de minutenregistratie is kostenvretend. Dat geld kan veel beter gebruikt worden in de zorg.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Stopwatch blijft in thuiszorg

Bussemaker: Standaardindicaties per 2011

Klachten over indicatiestelling zorg nemen toe

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.