Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geef vertrouwenspersoon rol bij dwangzorg’

Artsenorganisaties willen dat patiëntenvertrouwenspersonen de rechten beschermen van psychiatrische patiënten die onvrijwillig zorg krijgen. Brancheorganisatie GGZ Nederland wil dat niet.

GGZ Nederland en de artsenorganisaties KNMG, NVVA en de Nederlandse vereniging voor psychiatrie hebben apart gereageerd op het wetsvoorstel Verplichte ggz. Deze wet vervangt de huidige wet Bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ) en regelt wanneer en hoe psychiatrische patiënten verplicht kunnen worden zorg te ondergaan.

Eigen inzicht

De reacties van beide organisaties zijn bijna woordelijk gelijk, maar niet op het punt van toezicht op onvrijwillige zorg. Zowel de artsen als GGZ Nederland wijzen erop dat de wet dit niet regelt, terwijl het gaat om “zeer kwetsbare mensen”. Volgens de Kwaliteitswet moeten instellingen zelf toezien op de zorg. Waar de artsen stellen dat het “voor de hand ligt” meer te doen dan dat, vindt GGZ Nederland dat dit “te overwegen” valt. Bovendien ontbreekt in de reactie van GGZ Nederland het voorstel van de artsen om de patiëntenvertrouwenspersoon “bij wet en ook voor individuele gevallen, een signalerende taak te geven naar de zorgverantwoordelijke, de directeur zorgkwaliteit en de Inspectie voor de Gezondheidszorg”. Tineke Stikker, jurist bij GGZ Nederland: “De directeuren menen dat de relatie tussen de patiëntenvertrouwenspersoon en de instelling hierdoor onder druk komt te staan.”

Multidisciplinaire commissie

Zowel de artsen als de brancheorganisatie vinden de wet Verplichte ggz een vooruitgang, vooral omdat onvrijwillige zorg nu ook buiten de muren van de instelling kan plaatsvinden. Maar ze zijn er fel op tegen dat de rechter over dwangzorg blijft beslissen, na advies van een multidisciplinaire Commissie Psychiatrische Zorg. Dit leidt volgens hen tot dubbel werk, vertraging en extra hoge juridische kosten. De veldpartijen willen dat de multidisciplinaire commissie beslist, waarna patiënten in beroep kunnen gaan bij de rechter. Het stopzetten van verplichte zorg moet volgens hen ook eenvoudiger kunnen, zonder toestemming van de commissie.

Samenvoegen van regelingen

De organisaties willen verder niet dat alle behandelaars verplicht worden medische gegevens te verstrekken aan de commissie. Daarnaast pleiten ze voor samenvoeging met de regelingen voor zorg onder dwang aanverstandelijk gehandicapten en dementerenden en aan lichamelijk zieken. Dat zou problemen voorkomen met patiënten die in meerdere categorieën vallen. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Gedwongen opnames in Bopz tot minimum beperken

Dwangzorg gedeeltelijk uit Bopz

Helft psychiatrisch patiënten geen inspraak

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.