Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënten blijven onnodig lang in het ziekenhuis

De afdeling transferverpleegkundigen van de beroepsorganisatie Vepleegkundigen en Verzorgenden in Nederland (V&VN) heeft een brief geschreven aan staatssecretaris Bussemakers over onnodig lang verblijf van patiënten in het ziekenhuis. Patiënten blijven te lang liggen omdat onderhandelingen tussen ziekenhuis, Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en zorgverzekeraars over de betaling van thuiszorg na ziekenhuisverblijf te lang duren.

De problemen met het doorverwijzen zijn begonnen nadat op 1 januari een aantal beleidwijzingen is doorgevoerd. Zo is een aantal handelingen onder de noemer ‘ziekenhuisverplaatste zorg’ overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Voorheen kregen patiënten die uit het ziekenhuis naar de thuiszorg gingen, handelingen in hun AWBZ-indicatie zoals het plaatsen van een infuus en het toedienen van medicatie. Na de wijziging vallen deze handelingen niet meer onder de AWBZ, maar onder de Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeraars waren niet goed op de hoogte van deze wijziging, evenals het ziekenhuis. Gevolg: noch verzekeraars noch ziekenhuis wilden deze zorg vergoeden. “We zien dat de thuiszorg geen handelingen wil en kan uitvoeren waar geen budget tegenoverstaat”, zegt de voorzitter van de sectie transferverpleegkundigen van V&VN Ada Janson. “Daarom kunnen ziekenhuizen patiënten vaak niet doorplaatsen naar de thuiszorg en blijven mensen onnodig lang in het ziekenhuis.”

DBC’s

De instanties die gemoeid zijn bij de overgang van patiënten van het ziekenhuis naar elders, hebben verschillende interpretaties van wat onder ‘ziekenhuisverplaatste zorg’ valt. Volgens de verzekeraar krijgen de ziekenhuizen budget voor ‘ziekenhuisverplaatste zorg’,als onderdeel van de DBC’s. De ziekenhuizen geven aan dit budget niet te kennen. Bij het CIZ is tussen de regio’s geen eenduidigheid over welke zorg onder de ‘ziekenhuisverplaatste zorg’ valt, wat tot regionale verschillen leidt. “De gevallen zijn schrijnend”, zegt Janson. “Kinderen zitten nu thuis terwijl er geen verpleger is die sondevoeding kan geven, infuus kan zetten of zuurstof kan toedienen. Dan moeten die kinderen weer terug naar het ziekenhuis.” Ook voor veel ouderen heeft de beleidswijziging vervelende gevolgen. “Ouderen met lichte gebreken, die sinds kort geen recht meer op begeleiding uit de AWBZ hebben, blijven na ziekenhuisbezoek compleet zonder zorg zitten.” Volgens Janson werkt het ministerie van VWS op dit moment aan een oplossing voor de problemen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Atrium MC sluit ok’s wegens tekort verpleeghuisbedden

IGZ bezorgd over infuuspompen in thuiszorg

Thuiszorg van Buurtzorg favoriet

Ziekenhuis verwijst niet door naar Thuiszorg Rotterdam

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.