Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

PwC: Tarief thuis wonen is te laag

Het ‘volledig pakket thuis’ (vpt) is te laag voor mensen die veel zorg nodig hebben aan huis. Dat blijkt uit nog niet openbaar onderzoek in opdracht van VWS.
PwC: Tarief thuis wonen is te laag

VWS heeft PricewaterhouseCoopers (PwC) onderzoek laten doen naar de financiële problemen van wooncomplexen waar ouderen zelfstandig wonen en waar een deel van hen welzijn en zorg afneemt bij de zorgorganisatie. Extramurale zorgorganisaties signaleerden vorig jaar dat zij hun exploitatie niet rond krijgen, onder meer doordat cliënten sinds 2007 minder thuiszorg krijgen. Het vpt, een bedrag voor mensen die zelfstandig wonen, zou hierop het antwoord moeten zijn.

Wonen en zorg

Dat is echter niet zo, blijkt uit het onderzoek bij De Aanleg, de Wielborgh, Oud Burgeren Gasthuis en Curamus. Het vpt kan het financiële gat maar deels dichten. Volgens PwC is het vpt alleen een oplossing voor organisaties die feitelijk werken als een verzorgingshuis, met minstens vijftig tot honderd vpt-klanten die dicht bij elkaar wonen. Overleg van de vier organisaties met het ministerie van VWS heeft niets opgeleverd. “Op mijn vraag om tenminste een overgangstraject, was het antwoord ongeveer: u moet het zelf maar uitzoeken”, zegt directeur Ben Ipenburg van De Aanleg. “Terwijl de overheid zelf destijds De Aanleg gedwongen heeft wonen en zorg te scheiden, in plaats van een verzorgingshuis te bouwen.”

Geclusterd wonen

Bestuurder Stephan Buijsse van Curamus heeft een “wrange bijsmaak” van de bezuinigingen. “Wij zijn door de overheid geprikkeld te extramuraliseren, om cliënten de regie terug te geven. Maar nu krijgen cliënten een gemiddeld pakket waaruit ook collectieve voorzieningen betaald moeten worden. Wij moeten het verzorgingshuis gaan nabootsen en kunnen veel minder welzijn bieden. Thuis betekent met een vpt: geclusterd wonen.”

Onplanbare zorg

Naast welzijn geeft onder meer de onplanbare zorg problemen. Directeur Gerard Verhulst van het Oud Burgeren Gasthuis: “Het plaatselijke zorgkantoor heeft die uitbesteed aan één thuiszorgorganisatie. Wij krijgen geen vergoeding.” Iets anders is dat lang niet alle cliënten recht hebben op een vpt. Marthijn Laterveer van LOC/LPR concludeert dat “een concept wordt afgebroken waarin wij geloven en dat bewezen heeft goed te werken”. “De gedachte was: welzijn staat voorop, mensen wonen als individu, en de zorg volgt daarna. Dat is op deze manier niet meer te doen.”

VWS en Actiz

VWS wil nog niet reageren. Brancheorganisatie ActiZ, die om het onderzoek had gevraagd, “kijkt uit naar een inhoudelijke reactie van de staatssecretaris”. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Thuis wonen staat op de tocht

Familie positief over kleinschalig wonen

AWBZ-serie Anoucka van Miltenburg ‘Scheiden van wonen en zorg is prioriteit nummer één’

1 REACTIE

  1. Er zijn meer voorbeelden van getroffen organisaties, die vanwege extramuralisering in het verleden, nu getroffen worden door het vpt. Een onderzoek in 2008 bij Skewiel Trynwâlden geeft aan dat extramuralisering uitstel van AWBZ-zorg oplevert, met ‘lichtere’ indicaties en minder AWBZ-zorg. Dit heeft uiteindelijk geleid tot minder productie met faillissement tot gevolg. De invoering van zzp/ vpt zou die situatie verergerd/ versneld hebben. Betekent dit het einde van langer thuis wonen en een rem op extramuralisering? Wellicht onbedoeld werkt het vpt opname in de hand. Dit betekent op termijn, bij ongewijzigd beleid, de noodzaak tot uitbreiding van opnameplaatsen. Dus bouwen. En mensen die op de wachtlijst staan en tot opname thuis wonen? Als hun zorg via vpt bekostigd wordt, is er dus volgens dit artikel onvoldoende geld om de noodzakelijke zorg te bekostigen. De zzp-bekostiging (vpt) lijkt daarmee contrair aan extramuralisering en het langer thuis wonen van mensen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.