Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Gemeenten zetten geen schoonmaakbedrijven in’

Gemeenten gunnen geen contracten voor huishoudelijke hulp in de Wmo aan schoonmaakbedrijven. Dat blijkt uit de benchmark Wmo voor 2008 van Onderzoeks- en adviesbureau SGBO.
‘Gemeenten zetten geen schoonmaakbedrijven in’

Aan de benchmark hebben 170 gemeenten meegedaan. Volgens de projectleider van de benchmark, Barbara Wapstra, zijn de contracten tussen gemeenten en ‘pure schoonmaakbedrijven’ onderzocht. Hieruit blijkt dat geen enkele gemeente huishoudelijke hulp uitbesteed aan facilitaire dienstverleners. Thuiszorgorganisaties die afkomstig zijn uit een joint venture met een schoonmaker, zijn niet apart geteld. Hierdoor zijn bedrijven zoals Proteion Schoon of Thuiszorg Service Nederland geboekt als normale thuiszorgorganisatie. En dus niet als thuiszorgorganisatie met 'een schoonmaakachtergrond'. “De nieuwe thuiszorg/schoonmaakcombinaties roeren zich vooral dit jaar op de markt", zegt Wapstra. "In onze benchmark voor 2009 zullen we zien hoeveel gemeenten met deze nieuwe aanbieders in zee zijn gegaan.”

Wmo hulpmiddelen

De benchmark brengt verder naar voren dat burgers in 2007 ten opzichte van 2006 veel vaker het Wmo-loket weten te vinden voor hulpmiddelen, zoals rolstoelen en looprekken: van 19 aanvragen per duizend inwoners in 2006 naar 27 aanvragen per duizend inwoners in 2007. Dit heeft echter niet geleid tot een stijging van het aantal toekenningen. “Verder is opvallend dat sinds 2008 kleine gemeenten zich meer zijn gaan bezighouden met prestatievelden zeven, acht en negen in de Wmo.” Deze prestatievelden omvatten onder andere verslavingszorg en daklozenopvang. “De centrumgemeenten zijn in 2008 niet meer de enige gemeenten die over sociale voorzieningen in de Wmo gaan. Kleine gemeenten zorgen steeds vaker zelf voor voorzieningen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

VWS: gemeenten krijgen adressen AWBZ-gedupeerden
Miljoenenoverschot op Wmo-budget
SCP: Verdeelsleutel Wmo-budget is onzorgvuldig
Gemeenten hebben moeite met Wmo-raden

Administrator

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Ronny

  Wat is er mis met het aanbieden van schoonmaak tegen zo laag mogelijke kosten door een schoonmaakbedrijf?

 • no-profile-image

  Gert Z. Otto

  You must be kidding! Als pseudo thuiszorg organisaties, de facto schoonmaakbedrijven als TSN/ Asito niet meedoen in het onderzoek heeft de benchmark geen enkele waarde!

 • no-profile-image

  Herman

  En hoeveel gemeenten gunnen contracten aan zgn. thuiszorgorganisaties, waarvan ze weten dat die werken met schoonmaakbedrijven of met werknemers die enkel ingehuurd zijn voor het schoonmaakwerk?

Of registreer u om te kunnen reageren.