Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Regie hapert in oncologische ketenzorg

Artsen, radiotherapeuten, oncologen en ziekenhuisafdelingen werken onvoldoende samen bij de behandeling van kankerpatiënten. De zorg is verbrokkeld en dit bedreigt de kwaliteit van de zorg. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Bij het onderzoek is gekeken naar de zorg voor patiënten met borst-, prostaat- of longkanker en patiënten die ook radiotherapeutische zorg krijgen. Volgens de IGZ ontbreekt het vaak aan een ‘regisseur’ die overzicht heeft van de behandeling van een patiënt. Ook is er in veel gevallen sprake van gebrekkige en onvolledige informatieoverdracht. Daarnaast wordt er niet eenduidig met de kankerpatiënt gecommuniceerd. Hierdoor is de kwaliteit van de zorg en veiligheid van de patiënt niet gegarandeerd.

Slechts schakel

De IGZ vindt dat medisch specialisten zich ervan bewust moeten zijn dat zij maar een schakel vormen in de totale behandeling. En dat goede communicatie en samenwerking cruciaal zijn om goede zorg te kunnen bieden. De inspectie adviseert de zorgverleners met een dossier te werken waarin het hele behandeltraject wordt gedocumenteerd. Dat vermindert de kansen op vergissingen.

Kwaliteit inzichtelijker

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) wil de kwaliteit van de keten inzichtelijk maken voor patiënten. De NFK pleit voor de invoering van een zorgstandaard en een keurmerk voor het hele behandelingstraject. Volgens de NFK legt het rapport pijnlijk bloot waar het aan schort binnen de ketenzorg oncologie. Het is vooral een probleem bij de groep patiënten met een slechte prognose. Zowel zorgaanbieders als de IGZ vinden dat er in de zorg voor elke kankerpatiënt één persoon moet zijn die als regisseur het overzicht heeft over het gehele behandelingstraject. De patiënt moet in elke fase van zijn behandeling een persoon kunnen aanspreken.

Landelijke aanpak

Brancheorganisaties erkennen de problemen. Het Nationaal Platform Kankerbestrijding heeft een landelijk actieplan gemaakt en de beroepsvereniging voor artsen KNMG werkt aan een richtlijn voor verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg. De IGZ wil dat de ziekenhuizen, de universitaire medische centra en zelfstandige radiotherapeutische centra vóór 1 juli 2009 een plan van aanpak opstellen ter verbetering van de oncologische ketenzorg. Dit plan van aanpak moeten de instellingen voor het einde van het jaar hebben geïmplementeerd. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Rapport IGZ:

Zorgketen kankerpatiënten moet verbeteren

Lees ook:

UMC’s krijgen 100 miljoen voor onderzoek

Oncologiecentrum meer aandacht voor pijnbestrijding

Oncologen vinden alternatieve therapie gevaarlijk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.