Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink wil besparen door vrije ziekenhuisprijzen

Minister Ab Klink wil 1,2 miljard euro besparen door de prijzen voor vijftig procent van alle ziekenhuisbehandelingen vrij te geven. Dat bevestigt het ministerie van VWS.
Klink wil besparen door vrije ziekenhuisprijzen

Uit het ‘crisisplan’ van het kabinet blijkt dat het ministerie 0,2 procent van het brutto binnenlands product (bbp) wil besparen door te korten op de zorgtoeslag. Nog eens 0,2 procent van het bbp moet uit de cure komen.

Vrije segment

Minister Klink wil de crisis aangrijpen om flinke stappen te zetten met marktwerking in de zorg. Naast een bezuiniging op de zorgtoeslag die 1,2 miljard euro moet opleveren, denkt hij ook middels concurrentiebevorderende maatregelen geld te kunnen besparen. Zo wil hij 1,2 miljard besparen door in 2011 het b-segment van vrije prijzen in ziekenhuizen te vergroten naar vijftig procent. “De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zal dit jaar eerst een evaluatie doen naar het vergroten van het vrije segment alvorens de minister deze stap definitief zet”, zegt woordvoerder Lilian Jansen van VWS. Klink zoekt ook steun in de coalitie voor een experiment met winstuitkering in de zorg. Zorginstellingen mogen nu nog geen winst uitkeren aan derden. In het door de minister gewenste experiment wordt het voor private partijen aantrekkelijk om in zorginstellingen te investeren omdat er winst uitgekeerd mag worden. “Dit plan kan doorgaan als de wet maatschappelijk ondernemen wordt aangenomen”, zegt Jansen. “Deze wet maakt het voor alle publieke sectoren mogelijk winst aan derden uit te keren.” Bovendien onderzoekt Klink de mogelijkheid om te besparen door de hoge inkomens van medisch specialisten aan te pakken. “De functionele bekostiging kan beter. Eventueel door de specialistensalarissen, maar voornamelijk door de werking van de eerste lijn te verbeteren”, aldus Jansen.

Zorgverzekeraars Nederland

Woordvoerder Maike Krommendijk van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat desgevraagd weten dat ZN altijd al voorstander is geweest van meer liberalisering in de zorg. “Maar deze stappen moeten wel verantwoordelijk genomen worden. Wat betreft de vrije prijzen bij ziekenhuizen is de vraag is of het nieuwe systeem tegen die tijd klaar kan zijn en hoeveel dbc’s het tegen die tijd kan omvatten. Het is afwachten hoe concreet deze plannen precies gaan worden. Hoe de minister precies aan 1,2 miljard bezuiniging komt, is bij ons nog niet helemaal duidelijk.”

NVZ vereniging van ziekenhuizen

Deskundigen uit de zorgwereld betwijfelen of de plannen van Klink 1,2 miljard aan besparing zullen opleveren. De effecten van meer marktwerking zijn nog steeds onzeker. De NVZ vereniging van ziekenhuizen reageert met de opmerking benieuwd te zijn op wat voor manier de 0,2 procent bbp uit ‘de cure’ moet komen. De NVZ is voorstander van de vergroting van het b-segment. “De vraag is of dat inderdaad zo’n grote besparing oplevert. Er is bij ziekenhuizen nog zeker doelmatigheidswinst te boeken. Maar de reserves moeten alle maatregelen ook aankunnen. Er moet ook geïnvesteerd worden in ziekenhuizen.”

AWBZ

Opvallend is verder dat de AWBZ in de bezuinigingsplannen buiten schot lijkt te blijven. Uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de zorguitgaven een half miljard hoger zijn uitgevallen dan voorzien. De uitgavenstijging is vooral te wijten aan gebruik van het persoonsgebonden budget (pgb) in de AWBZ. Toch zijn er nog geen plannen bekend gemaakt die voorzien in kortingen op de AWBZ. De overschrijding van de zorguitgaven in het gedeelte van de Zorgverzekeringswet (Zvw), is vooral te wijten aan meer gebruik van de kortdurende geestelijke gezondheidszorg (ggz). (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘AWBZ ligt voor de hand als bezuinigingspost’

Berotingsdebat VWS in teken van marktwerking

Marktwerking ziekenhuiszorg niet met huidige dbc’s

Bussemaker: ‘Ik ben tegen marktwerking’

1 REACTIE

  1. Hoe de minister precies aan 1,3 miljard bezuiniging komt, is bij ons nog niet helemaal duidelijk.”
    Beleid: alles op de markt gooien. Als het echt verkeerd gaat wordt ingegrepen: Fusie ziekenhuis Zeeland wordt door NMa toegestaan.
    Het BKZ (BudgettairKaderZorg) van max 10% BNP is blijkbaar verlaten en gaat blijkbaar richting 9%.
    Wilt u als ziekenhuis blijven bestaan zult u moeten opteren voor SysteemZiekenhuis of de markt opgaan voor interessante gevallen: cosmetische…., enz.
    De lastige gevallen laat u over aan het systeemziekenhuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.