Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Massaontslag dreigt bij Limburgs Orbis

Orbis Medisch en Zorgconcern dreigt massaal personeelsleden te ontslaan omdat er geen geld meer is voor de uitvoering van het sociaal plan.

Het definitieve aantal wordt deze week bekend. De vakbonden verwachten zeker zevenhonderd gedwongen ontslagen. Naar verluidt zullen deze niet alleen het ziekenhuis treffen maar ook de onderdelen ouderenzorg, thuiszorg en ggz. Bij het concern werken in totaal zo’n zesduizend mensen. Vorig jaar was nog een sociaal plan afgesproken dat rekening houdt met een vertrek van 250 werknemers via natuurlijk verloop. Volgens Dagblad De Limburger is voor het sociaal plan zeven miljoen nodig. Maar banken zouden geen extra geld meer willen geven.

Geen geld meer

Orbis zit zwaar in de problemen omdat het de begroting voor het nieuwe ‘ziekenhuis van de 21ste eeuw’ niet rond krijgt. Er ontbreekt een bedrag van 180 miljoen euro. ABN AMRO en Fortis verleenden hier vorig jaar oktober een overbruggingskrediet voor met een looptijd van een jaar. Hierna zal dit krediet moeten worden omgezet in een lening. De vakbonden vermoeden dat snijden in het personeel één van de voorwaarden is die de banken stellen voor deze lening.
Noch Orbis, noch de banken willen hierop reageren. Orbis is nu naarstig op zoek naar geld en zou in onderhandeling zijn met de gemeente Sittard-Geleen, de provincie en het ministerie van VWS. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Orbis moet harder bezuinigen
Orbis medisch concern: unbankable paradepaardje
Orbis beslecht ruzie met banken
Bestuursvoorzitter Orbis stapt op

Administrator

9 reacties

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Op 23 maart 2009 4 reacties gelezen in voor mij onbegrijpelijke taal.Graag uitleg over de Codes; comment 3;4;1;5 ?

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Zelf lid van de OR. ( Amphia ,Breda) wat is de rol geweest van de OR , maar ook toetsend van de OR naar de RvT/RvB/CR ??

 • no-profile-image

  Hans Den Haag

  Ondernemingsraden: vervul uw plicht weer met het boek (en mes) op tafel. Laat bestuurders hun dromen concretiseren en check dit met behulp van de beste deskundigen. Dit is goedkoper dan puinruimen. Pro- actief? Prima, maar ga uit van het advies: "Nee, tenzij"! De raden van Toezicht/ Commissarissen hebben in vele gevallen bewezen niet in staat te zijn de "innovatieballon" door te prikken cq de plannen op hun merites te beoordelen.
  Succes!

 • no-profile-image

  Fin

  Toch begrijp ik het niet. Eerder is gesteld dat de business case gebaseerd is op het terugbrengen van de personeelskosten van 65% naar 50%. Dat red je toch alleen maar door meer mensen te laten afvloeien of door de omzet met 30%, zonder toename van de kosten, te laten groeien.

 • no-profile-image

  bert.koeneman@zorgboog.nl

  ontvang je deze nieuwbrief?

 • no-profile-image

  SAP

  Raad van bestuur Orbis heeft altijd op een te grote voet geleefd. Nu is het personeel de dupe.

 • no-profile-image

  jan

  wat een hoogmoed ziekenhuis van de 21ste eeuw,duidelijk wanbeleid
  Wie is de dupe de patient!

 • no-profile-image

  foxy

  Mooi werk(sic) Ludo peert hem en laat de zaak in chaos achter. Wie zorgt er nou voor het personeel?

Of registreer u om te kunnen reageren.