Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Orbis schrapt 700 banen

Orbis Medisch en Zorgconcern schrapt 700 banen om een faillissement te voorkomen. De grootste klappen vallen bij de care. Zonder ingrijpen dreigt in 2009 een verlies van 38 miljoen euro.
Orbis schrapt 700 banen

De belangrijkste oorzaak voor de financiële problemen zijn de overschrijdingen bij de nieuwbouw die in januari in gebruik is genomen. Het hypermoderne ziekenhuis was oorspronkelijk begroot op zo’n 220 miljoen euro, maar kostte uiteindelijk 370 miljoen euro. Vooral de investeringen in ict en logistieke systemen vielen veel hoger uit dan begroot. Daarnaast is het gebouw met alleen maar eenpersoonskamers (ruim 500) volgens critici veel te luxe opgezet.

Reorganisatie

Orbis schrapt 700 banen op een totaal van 5800. Voor circa 150 medewerkers hoopt Orbis een andere baan binnen het concern te vinden. Voor de resterende 550 is er geen plaats meer binnen Orbis. Ongeveer 100 tijdelijke krachten stromen vanzelf uit. Voor de overige 450 medewerkers richt Orbis met de gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg een mobiliteitscentrum op. Orbis zegt zelf geen geld te hebben om de reorganisatie uit te voeren. Het concern heeft Sittard gevraagd garant te staan voor de kosten van circa 15 miljoen euro.

Orbis care

Opvallend is dat de grootste klappen vallen bij de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen. Daar verdwijnen circa 200 fte’s. Volgens Orbis is de overhead bij de care te groot. Bij de thuiszorgpoot is bovendien de productiviteit te laag. Ook de ondersteunende afdelingen ict, hrm en de facilitaire dienst moeten flink inleveren, omdat deze in verhouding tot de grootte van het concern te ruim in hun jas zitten. Daar moeten 170 fte’s weg. Verder verdwijnen er bij het ziekenhuis 100 fte’s en bij de ggz 15 fte’s. De vakbonden maken zich grote zorgen over de gevolgen voor de kwaliteit van zorg. Orbis zegt dat de kwaliteit is gegarandeerd, omdat de directe zorg wordt ontzien. Een kwart van de ontslagen valt in de directe zorg, de rest valt in de ondersteunende functies.

Het Waarborgfonds

Orbis kwam vorig jaar in de problemen, doordat het Waarborgfonds niet garant wilde staan voor de lening van de Europese Investeringsbank. Fortis en ABN Amro gaven hiervoor een overbruggingskrediet van 180 miljoen euro dat in oktober afloopt. Onder druk van de banken ruimden bestuurders Ludo Jansen en Guus Broos het veld. De nieuwe financiële man, Maarten van der Vorst, zei over het oud-bestuur: “Er werd niet gezegd: wat kan ik me veroorloven, maar: wat zijn mijn wensen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Massaontslag dreigt bij Orbis
Orbis moet harder bezuinigen
Unbankable paradepaardje

Administrator

Gerelateerde tags

8 reacties

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Het heeft veel te maken met Cultuur.
  De ideeen zijn uit de Gouden Eeuw. Alles kon. Helaas geen rekening gehouden met de VS en de omslag die al jaren geleden er aan zou komen. Gebrek aan Visie op langere termijn.

 • no-profile-image

  wim

  eindelijk is het waterhoofd aangeboord en gaan de agendadragers de deur uit.

 • no-profile-image

  Harry

  Het ziekenhuis van de toekomst wordt het ziekenhuis zonder toekomst.

 • no-profile-image

  is deze trieste gang van zaken bij 'het ziekenhuis van de toekomst' een vooruitblik naar de toekomst van het ziekenhuis?
  gedenk de aloude wijsheid 'een schip op het strand is een baken op zee'!

 • no-profile-image

  Jos

  Welkome in de commerciële wereld van martkwerking.

 • no-profile-image

  Als ze nu eens wat vaker vertrouwen hadden in eigen mensen, en niet de externe gladjannussen binnen halen om zaken te laten onderzoeken hadden ze deze problemen kunnen voorkomen. Maar nee, externen zonder kennis van zaken in een bedrijf als de gezondheidszorg veroorzaken deze problemen. Alle waarschuwingen vanuit de gewone mens naast zich neerzettende. Naast RvB zou ook de Raad van Toezicht moeten opstappen (zonder bonus). Een ieder die meegeholpen heeft aan de ontstane situatie waardoor patienten en personeel nu het gelag betalen zouden ze persoonlijk moeten aanpakken op hun falen.

  Mogelijk een les voor andere gezondheidsorganisaties om hier iets van te leren, maar vooral te denken aan de enorme kennisbank die reeds intern aanwezig is binnen de organisatie. Kijk langs de mooie krijtstreepjes costums heen, deze brengen niet de beloofde kennis mee. Het voorbeeld hiervan staat nu helaas in Sittard.

 • no-profile-image

  Brini

  Weer bezuinigingen op het verkeerde niveau. Papierloos werken is een illusie, en dat dat 320 miljoen kost??! Minder wordt meer??
  Verantwoordt je acties en interventies maar eerst voor je het op een ander afschuift.

  Daarnaast deze quote:
  "" Bij de thuiszorgpoot is bovendien de productiviteit te laag. Ook de ondersteunende afdelingen ict, hrm en de facilitaire dienst moeten flink inleveren, omdat de overhead volgens de directie te groot is. ""

  Doordat er in de gezondheidszorg steeds meer gevraagd wordt vanuit regering en kwaliteitsorganisaties worden de taken van ondersteunende diensten steeds meer en krijg je een verschuiving van taken en werkzaamheden. Doordat bij de manager of directeur ook nog niet altijd duidelijk is wat precies de strekking van het gevraagde is, komt de opdracht niet goed door bij de ondersteuning. Waar hebben we het dan werkelijk over? Werkt de ondersteuning dan niet??? Of snappen "de so called hoge heren" er dan gewoon ook niks meer van.

Of registreer u om te kunnen reageren.