Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Woonzorgproject Charis daagt VWS

Het kleinschalige woonzorgproject Charis, een met pgb’s betaald initiatief van Stichting Woon- en Werkhuis Rotterdam, is de eiser in een bestuursrechterlijke zaak tegen het ministerie van VWS. Inzet: een andere normering voor pgb-instellingen.
Woonzorgproject Charis daagt VWS

Directeur Anneke de Nooy van Charis zegt dat VWS het project behandelt als een zorgverlener die valt onder de Wet toelating zorginstellingen (WTZi). Zo’n zorgaanbieder heeft meer geld en meer overhead en het is voor zo’n instelling eenvoudiger om tegemoet te komen aan de eisen van het ministerie. De Nooy vindt dat VWS een andere normering moet opstellen voor pgb-instellingen.

Dwangsom

VWS adviseerde ouders van autistische kinderen om te kiezen voor een andere zorgverlener dan Charis in Oud-Beijerland, maar een woordvoerder van het ministerie liet weten dat het woonzorgproject niet kan worden gesloten. De reden: het gaat niet om een instelling die onder de Wtzi valt. Dit terwijl directrice De Nooy dus meent dat Charis wel aan de eisen moet voldoen van een zorgaanbieder die met deze wet is toegelaten tot de zorgmarkt. Aangezien Charis niet aan deze eisen voldoet, heeft het ministerie op advies van de IGZ een aanwijzing gegeven en een dwangsom opgelegd.

Faillissement

Het kleinschalige woonzorgproject moet tot op heden al het maximum van 50.000 euro aan dwangsommen betalen. Als het huis voor autistische kinderen niet voldoet aan deze boete, dreigt een faillissement. “Eerst geeft staatssecretaris Bussemaker een zogeheten aanwijzing, daarna krijg je al zorgaanbieder een dwangsom opgelegd”, meldt De Nooy. “De volgende stap is sluiting, terwijl het ministerie nog geen passende regels heeft voor pgb-instellingen.”

Precedentwerking

De Nooy vervolgt: “Het is maar net welke persoon je tegenover je hebt, maar wij zijn een geheel nieuwe categorie die een nieuwe normering moet hebben. Wat dat betreft heeft de uitspraak van de rechter straks een precedentwerking voor de ongeveer 160 kleinschalige woonzorgprojecten in Nederland.” VWS leest in het IGZ-rapport dat de kwaliteit van zorg in de locatie Charis wordt bedreigd. Een woordvoerder: “Ouders met een pgb kunnen zelf kiezen welke zorg ze willen. Dus ze kunnen ook voor een andere instelling kiezen.”

Federatie Evangelische Zorg-organisaties

Charis heeft zich als aspirant lid bij de Federatie Evangelische Zorg-organisaties aangesloten. FEO-directeur Jan de Hoog meldt dat ook zijn organisatie kwaliteitstoetsen uitvoert bij het woonzorgproject. “Het is niet zo dat wij deze zorginstelling mild benaderen. Wij hebben onze eigen kwaliteitscriteria, maar een organisatie als Charis heeft minder geld voor de veelal administratieve eisen van de IGZ en VWS. Het is de vraag of je dit mag verwachten van een pgb-instelling.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Dreigende dwangsom voor zorglocatie Charis

‘Ondermaats autistenhuis Charis blijft nog open’

CVZ: Geef pgb niet aan bemiddelingsbureaus

2 REACTIES

  1. Zo gericht op de problemen van de doelgroep; een eigen woon en slaapkamer, eem eigen douche en toilet, dagbesteding en therapeutische hulp; dat vind je zelden. Alle waardering voor dit zo juist toegesneden ouderinitiatief. Waarom wordt er een dwangsom gevraagd waarmee de sluiting in feite wordt afgedwongen als hetzelfde ministerie ons informeert dat ze deze instelling niet mogen sluiten omdat het volledig PGB gefinancierd is?

  2. Lees alle reacties
  3. Charis is een ouderinitiatief voor zorg die voor de gevestigde zorgaanbieders te complex is.
    Zorg aan kinderen met autisme behoort zorg op maat te zijn en zeer persoonlijkvan aard.
    Dus in ieder geval geheel anders dan de gevestigde zorg,dat uitgaat van groepen.
    Ook het menselijke aspect blijkt te zijn verdwenen,binnen de reguliere zorg juist de kern van de zorg voor autistische jongeren.
    Veelal komen deze kinderen veelvuldig in de separeer terecht,en niet bij Charis.
    Nu de inspectie zich juist richt op een prachtig initiatief zou deze zich moeten schamen voor de aanval ipv het project te ondersteunen.Een ondersteuning van zorg die niet geleverd wordt door de reguliere zorg.
    Als de inspectie bij de reguliere aanbieders hun werk goed zou uitvoeren zouden er geen ouderinitiatieven nodig zijn.
    Inspectie maak werk van de zorg in de instellingen,die al zo vaak voorbij zijn gegaan op de televisie!
    En help een kleinschalig initiatief te blijven bestaan
    Deze zijn broodnodig anno 2009,
    met een cultuur binnen de instellingen uit de lang vervlogen tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.