Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Bevorder zelfredzaamheid bij ouderen'

Het ouderenbeleid van de regering moet veel meer gericht zijn op zelfredzaamheid en niet alleen maar op het bestrijden van ziektes. Het functioneren van ouderen moet worden bevorderd. Dat schrijft de Gezondheidsraad in het advies 'Preventie bij ouderen: focus op zelfredzaamheid' aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

"Bij het ouder worden winnen persoonlijke keuzes aan belang. Als men met dit alles rekening houdt, kan preventie bij ouderen nog veel goeds opleveren, voor de oudere zelf en voor de samenleving'', aldus de Gezondheidsraad. De raad stelt dat gezond of succesvol ouder worden niet alleen samenhangt met het al dan niet hebben van een ziekte.

Functioneren

Het gaat ouderen vooral om het feit dat ze zelf hun dagelijkse activiteiten kunnen blijven doen en sociaal kunnen blijven functioneren. Door ziekte kunnen daarin allerlei beperkingen ontstaan, maar dat kan net zo goed gebeuren door persoonlijke en omgevingsfactoren, gebeurtenissen en maatschappelijke ontwikkelingen. "Te denken valt aan leefstijl, vaardigheden in het omgaan met ziekte, motivatie om actief te blijven, sociale situatie en woonomstandigheden.''

Preventie

Preventie bij ouderen moet volgens de Gezondheidsraad voorkomen dat ze in een negatieve spiraal terecht komen. Zelfredzaamheid speelt dan een belangrijke rol. "Daarom moet de gezondheidszorg, de eerste lijn voorop, veel meer aandacht hebben voor factoren die bij bedreigde zelfredzaamheid het functioneren gunstig kunnen beïnvloeden.'' (ANP)

Lees ook:

'Consultatiebureaus voor ouderen moeten beter'
Ouderen sporten buiten in beweegtuin
Revalidatie ouderen pas 2012 in zorgverzekering

Administrator

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  broekaart

  Zelfredzaamheid?
  Ziekte geeft gebrek .
  Meer hulp ,dat is nodig.
  Minder vol proppen met medicijnen
  Om ze rustig te houden,laat ze voelen dat je er voor hun bent.
  Meer handen aan en naast het bed.

 • no-profile-image

  paul peters

  We hebben in de thuiszorg duizenden thuishulpen en verzorgingshulpen geschoold op bevorderen zelfredzaamheid client. Wat is daar nu na invoering WMO van over? Komt het terug in de indicatiestelling?

Of registreer u om te kunnen reageren.