Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen lucht voor innovatie bij zorginkoop 2009

Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties krijgen nauwelijks budget van zorgkantoren voor zorginnovatie of verbeterprojecten. Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie ActiZ naar de zorgcontractering voor 2009 door zorgkantoren.

Uit het onderzoek van ActiZ onder haar leden blijkt dat de tarieven dit jaar bijzonder laag zijn. De krappe tarieven bieden geen ruimte voor investeringen in innovatie. 87 procent van de ondervraagde zorgaanbieders geeft aan geen steun te krijgen van het zorgkantoor voor innovatie of verbeterprojecten in de zorg. Driekwart van de zorgondernemers voorziet hierdoor problemen en een verdere stagnatie in de verbetering van kwaliteit.

UVIT scoort slecht

Vooral het zorgkantoor van UVIT scoort slecht op ondersteuning. Zorgorganisaties in de regio’s waar UVIT de concessiehouder is, maken minder dan gemiddeld afspraken over gecertificeerde kwaliteitssystemen of het hebben van een keurmerk.

Tarieven onder de maat

Zorgkantoren mogen tarieven contracteren die onder het formeel vastgestelde overheidstarief liggen. Uit het onderzoek blijkt dat zorgkantoren voor dit jaar weer iets meer contracten met zorgorganisaties hebben afgesloten onder het overheidstarief. De mate waarin wordt afgeweken van dat VWS-tarief wisselt. Voor reguliere verpleeg- en verzorgingshuiszorg is dit jaar in respectievelijk 25 procent en twee procent van de overeenkomsten onder het overheidstarief gecontracteerd. Bij de thuiszorg liggen de door het zorgkantoor gecontracteerde tarieven bijna vijf procent onder de VWS-tarieven.

Aad Koster

“Zorgondernemers willen veel meer investeren in innovatie maar krijgen daarvoor geen ruimte”, stelt Aad Koster, directeur ActiZ. “Het inkoopmodel via zorgkantoren is een puur financieel gedreven model van slikken of stikken. Er is geen ruimte voor onderhandelingen tussen de individuele zorgondernemer en de oppermachtige zorginkoper”, zegt Koster. “Alleen als de cliënt of zijn vertegenwoordiger zélf direct kan inkopen voor een kostendekkend tarief ontstaat gezonde concurrentie en prikkels voor vernieuwing.”

Reactie Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het onbegrijpelijk dat zorgondernemers hun hand ophouden bij de financiers van zorg, omdat hun eigen organisatie niet efficiënt is ingericht. Dat schrijft de brancheorganisatie voor zorgverzekeraars in een reactie op het onderzoek van ActiZ. “Uit het Actiz-onderzoek komt naar voren dat zorgaanbieders druk op de tarieven ervaren. Echter, uit het rapport blijkt juist dat de feitelijke druk is afgenomen. Verder wordt de zorgkantoren verweten dat zij voorwaarden stellen aan de zorgcontractering. ZN vindt dit juist positief, omdat zorgkantoren daarmee laten zien dat zij hun taak als inkopers van goede zorg voor hun klanten serieus nemen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Tarief apart dagverblijf daalt stevig

Bonus-malus vervangt tariefkorting AWBZ

Tariefmaatregelen AWBZ

‘Selectieve contratering past binnen zorgstelsel’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.