Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ggz separeert patiënten langer dan jaar

De afgelopen vier jaar hebben 151 patiënten van een ggz-instelling langer dan een jaar in een separeercel gezeten. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De cijfers zijn pas vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur door actualiteitenprogramma NOVA. Van 2004 tot 2008 werden ruim 3500 psychiatrische patiënten korter dan een jaar gesepareerd.

Nederland blijkt de Europese koploper als het gaat om het aantal separaties per jaar, terwijl de IGZ in 2006 nog meldde dat deze praktijk nauwelijks voorkomt. Ook de duur van het verblijf in een isoleercel is langer dan elders. Als een patiënt in urgente psychische nood komt, wordt deze in een prikkelarme ruimte afgescheiden van de anderen. De alternatieven zijn fixeren, het toedienen van medicatie of een betere begeleiding door hoger opgeleid personeel. (Zorgvisie - Nico van Wijk)

Lees meer:

Ggz vreest ‘hausse aan tuchtzaken’ door plan ZN
IGZ gaat vrijheidsbeperking in de ggz terugdringen
Justitie schakelt ggz in voor verslaafde veelplegers

Administrator

2 reacties

  • no-profile-image

    separeer niet langer dan nodig en geen jaar dan kan niet natuurlijk, zeker is het wel goed dat ze er zijn maar dan moet men er geen misbruik van maken en geen jaar er in dat is natuurlijk over dreven

  • no-profile-image

    dat er een separeercel is en bestaat dat vindt ik heel goed want de patiënten die gevaarlijk zijn voorzich zelf of anderen ja dan moeten zij er wel in maar het is niet de bedoeling van dat zij er lang in hoeven als zij gesteund worden door verpleging of artsen of wie dan ook dan is het best mogelijk als men daar van doordringen dat zij er zo weer uit zijn het is niet leuk maar soms is het noodzakelijk,
    maar het moet niet zo zijn van dat er misbruik van gemaakt worden zo als je het voor de tv hoort dan kan en mag niet die dingen mogen niet voorkomen
    daar sta ik wel achter maar niet als ze gevaar voor hem of haar zijn dan zijn zij daar goed voor maar niet anders.

Of registreer u om te kunnen reageren.