Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van der Palen hoogleraar gezondheidsonderzoek

Job van der Palen is benoemd tot bijzonder hoogleraar gezondheidsonderzoek aan de Universiteit Twente. Van der Palen, tevens coördinator wetenschappelijk onderzoek bij het Medisch Spectrum Twente, gaat nieuwe meetmethoden voor zelfmanagement van patiënten ontwikkelen.
Van der Palen hoogleraar gezondheidsonderzoek

Van der Palen studeerde Gezondheidswetenschappen, richting epidemiologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Sinds 1993 is hij als klinisch epidemioloog en coördinator wetenschappelijk onderzoek verbonden aan het Medisch Spectrum Twente waar hij onder meer onderzoek doet naar zelfmanagementprogramma's voor mensen met de longziekte COPD.

Subjectief en meetbaar

Hij werkt al geruime tijd samen met gedragswetenschappers van de Twentse universiteit op het gebeid van zelfmanagementprogramma's. Deze samenwerking leidde bijvoorbeeld al tot stoppen-met-roken programma's voor mensen met een chronische longziekte. In dit soort programma's gaat het vaak om subjectieve uitkomsten die door de patiënt zelf worden gerapporteerd: kwaliteit van leven, self-efficacy, attitude en therapietrouw. Het is voor Van der Palen de kunst om goede meetmethoden te ontwikkelen voor het meten en evalueren van al deze aspecten. In de nieuwe leerstoel wil Van der Palen de ontwikkeling van zelfmanagementprogramma's een impuls geven. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Scriptieprijzen innovaties in de zorg zijn uitgereikt
Klink wil nieuwe beroepen in de zorg

Administrator

Of registreer u om te kunnen reageren.