Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Wiegel: ‘100 miljoen onterecht gedeclareerd’

In 2008 heeft Zorgverzekeraars Nederland (ZN) voor 7 miljoen euro aan verzekeringsfraude ontdekt. Voorzitter Hans Wiegel in het Radio 1 Journaal: “Dat zijn dus mensen die de boel opzettelijk beduvelen.” Er is ook voor 93 miljoen euro onterecht gedeclareerd.

ZN meldt dat zij 52 procent meer onterechte declaraties hebben ontdekt in vergelijking met 2007. De zorgverzekeraars verwachten in de toekomst nog meer onjuiste declaraties op te sporen door een verdergaande samenwerking met het ministerie van VWS, de NZa, zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en het Openbaar Ministerie.

Grotere fraudezaken

In totaal heeft Zorgverzekeraars Nederland 392 fraudegevallen vastgesteld. Dat is een afname ten opzichte van 2007, maar het gemiddelde fraudebedrag kwam in 2008 neer op 17.550 euro, meer dan een verdubbeling van het bedrag in 2007. De zorgverzekeraars rapporteren ook een toename in het aantal sancties als straf voor een frauduleuze declaratie.

Dbc-fraude

Uit gegevens van Vektis, het onderzoeksbureau van ZN, dat de inkomens van vrijgevestigde medisch specialisten met wel veertig procent zijn gestegen in de eerste helft van 2008. Dit komt door het afschaffen van de lumpsum en door de introductie van het dbc-systeem. Hoe meer dbc’s en hoe prijziger de dbc’s zijn, hoe meer een specialist verdient. In het meinummer van Zorgvisie wordt onderzocht in hoeverre medisch specialisten frauderen met diagnose-behandelingcombinaties. (Zorgvisie - Nico van Wijk)

Lees meer:

Het rapport van Zorgverzekeraars Nederland

Lees ook:

Inkomens specialisten stijgen explosief
Kabinet wil inkomens specialisten aanpakken
Zorgbureau Agnes pleegde geen pgb-fraude
Ggz vreest ‘hausse aan tuchtzaken’ door plan ZN

Administrator

3 reacties

 • no-profile-image

  Exxie

  Onterecht gedeclareerd? Startproblemen van nieuwe declaratiemethoden sinds de invoering van de DBC's wellicht? 7 miljoen ten onrechte klinkt als heel veel, maar op het totale budget is het heel weinig: nog steeds teveel uiteraard, maar weer worden zorgverleners neergezet als fraudeurs en zakkenvullers..
  Daarbij, er zou toch marktwerking komen? Die is er helemaal niet, met plafonds aan vergoedingen voor DBC's en een tekort aan zorgverleners! Als er echt marktwerking was zou ik mijn uurtarief enorm op kunnen schroeven (doe ik niet, ik ben niet in de gezondheidszorg gaan werken omdat ik rijk wilde worden)..
  Vreselijk, dit soort ongenuanceerde berichten.

 • no-profile-image

  De zorg is duur gemaakt!
  Heeft helemaal niets met een medisch specialist te maken.
  Het uurtarief is enkele jaren geleden, op verzoek van kabinet en verzekeraars geheel transparant geworden: nu zo'n 135 euro. Hoe transparant wil je het hebben. Hiervoor werken ze overdag, avond, nacht, weekend en zijn ook nog eens eindverantwoordelijk!
  Daarnaast hebben de meeste specialisten bijna 20 jaren scholing achter de rug.
  De gemiddelde advocaat heeft een uurtarief dat toch zeker 3 -5 x hoger ligt.
  Over kosten in de zorg gesproken: wie had ook al weer de DBCs verzonnen? Wat kostte dat grapje ook al weer? Inderdaad ........... en nu lopen zeuren dat het te veel kost, laat ons niet lachen! Er is een vergrijzing, een dubbele vergrijzing zelfs en die kost geld en gaat de komende jaren nog veel en veel meer kosten.

  Wat doen we, meer specialisten opleiden? Nee, juist minder. Heel slim inderdaad ..... krijgen we nog meer niet nederlands sprekende buitenlandse medisch specialisten met minder kwalitatief hoogstaande zorg. Vooral doen ja. Gevolgen zijn al zichtbaar in sommige ziekenhuizen.

  Laten we eens onder de loep nemen hoeveel meer managementlagen er gekomen zijn in de zorg en wat dat kost.
  Laten we eens onder de loep nemen wat de zorgverzekeraars verbruiken aan gelden: dure gebouwen, auto's van de zaak, dure inrichting, elk jaar weer nieuwe folders naar miljoenen klanten, elk jaar weer nieuwe polisvoorwaarden, steeds meer premie betaling voor een mindere dekking, tv reclames, voetbalclubs sponsoren, zelfs op motorrace events staan ze met gesponsorde jasjes in de VIP ruimte van het geld van de burger (heb ik nog geen medisch specialist horen doen op kosten van de patient).

  De DOTs hebben 1 groot nadeel, gaat weer heeeeeeeeeel veel geld kosten. Het grote voordeel is dat nog duidelijker wordt wat de medisch specialisten wel niet allemaal doen voor dat luttelige uurloon van 135 euro. De conclusie zal zijn dat ze wel wat meer mogen verdienen.

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Dat het DBC-systeem( DOT-Zorgproduct) op de schop gaat is een goede zaak. Er zijn te veel DBC s in omloop en een optie is verminderen. Dat gaat eindelijk gebeuren. Een prima zaak, maar het gaat nog niet ver genoeg.De kosten in de zorg kunnen een stuk goedkoper door de burocratie verminderen. Zolang dat niet gebeurd blijven de kosten in de zorg duur!Alternatieven zijn er. Een Debat waard.

Of registreer u om te kunnen reageren.