Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen worstelen met jaarverslagen

Ziekenhuizen worstelen met de nieuwe regels voor jaarverslagen. Bij een flink aantal ziekenhuizen staat het vastgoed voor veel te hoge waarde op de balans. Afboeken van de overwaarde onttrekt echter geld aan de zorg.
Ziekenhuizen worstelen met jaarverslagen

Voor ziekenhuizen gaan dezelfde regels voor jaarverslaglegging gelden als in het bedrijfsleven door de verandering in de bekostigingssystematiek en de afschaffing van het bouwregime. De afschrijvingstermijnen voor vastgoed gaan terug van vijftig naar veertig of dertig jaar. Bovendien moeten ziekenhuizen aantonen dat ze met hun opbrengsten in staat zijn om de kosten van hun vastgoed terug te verdienen.

Boekwaardeproblematiek

De nieuwe regels zouden al gelden voor het boekjaar 2008, waarvoor zorginstellingen voor 1 juni aanstaande het jaarverslag moeten deponeren. Instellingen mogen ze echter pas volgend jaar doorvoeren. De meeste doen dit ook. Maar nu al weten ziekenhuizen die net gebouwd hebben, zoals Orbis (Sittard), Vlietland Ziekenhuis (Vlaardingen) en Jeroen Bosch (Den Bosch) dat ze een groot boekwaardeprobleem krijgen. Dat geldt ook voor ziekenhuizen die waardeloze gebouwen voor veel geld op de balans hebben staan. Ziekenhuizen die binnenkort gaan bouwen, zoals de Isala klinieken (Zwolle) en Meander Medisch Centrum (Amersfoort) krijgen in de nabije toekomst met deze problematiek te maken. Hun kosten voor rente en afschrijving zijn zo hoog, dat ze die ze niet helemaal kunnen doorberekenen in de dbc-tarieven.

Faillissementen ziekenhuizen

Het is de bedoeling dat de overheid opdraait voor de extra kosten die het gevolg zijn van de regimeverandering, maar hoe hoog deze compensatie op de lange termijn wordt, is nog steeds niet duidelijk. Daardoor kunnen ziekenhuizen niet berekenen of ze in staat zijn de kapitaallasten terug te verdienen. “Als de overheid niet tot compensatie overgaat, maken de nieuwe boekhoudregels pijnlijk duidelijk hoe slecht sommige ziekenhuizen er financieel voor staan”, zegt Arjen Hakbijl van accountantskantoor PWC. Hij sluit faillissementen op voorhand niet uit.

Afboeken overwaarde is voorbarig

De overheid moet met een oplossing komen, omdat zij met haar beleidswijzigingen verantwoordelijk is voor de boekwaardeproblematiek, vinden Hakbijl van PWC en David Voetelink van accountantskantoor KPMG. Hakbijl raadt klanten aan de financiële risico’s al in 2008 in kaart te brengen, zodat ook de overheid weet hoe groot het probleem is. Dat kan via een vordering op de overheid. Voetelink betwijfelt of zo’n vordering hard te maken is. Daadwerkelijk afboeken vindt hij voorbarig. “De overheid moet met een oplossing komen. Met afboeken onttrek je veel geld aan de zorg.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Havermans maakt compensatie bouwregime ruimer

1 REACTIE

  1. Marktwaarde is in, of moet ik zeggen was in? Want er zijn recent wat scheurtjes waar te nemen in deze wijze van waardering. Marktwaarde heeft alleen zin als er een markt is. Dus van belang is in hoeverre ziekenhuizen geschikt zijn voor andere doeleinden? Je moet dit eens vragen aan een project ontwikkelaar. De kans is groot dat hij zegt dat de mogelijkheden erg beperkt zijn. Met andere woorden de opstallen zijn niet courant. Slechts de grond heeft een marktwaarde, de opstallen niet (nauwelijks). Dus hoe schat een makelaar de (markt)waarde dan van de opstallen? Neemt hij een standaardprijs per kuup? Voor de OZB gaan taxateurs uit van de vervangingswaarde indien het object incourant is. Zo geldt dat bijvoorbeeld voor sportaccomodaties.
    M.i. is de heilzame werking van de markt is ook in de zorg zo hier en daar wat doorgeschoten.
    Iets anders: Het in de pers praten over of dreigen met faillisement is gevoelige materie in tijden dat finaciers kritischer zijn geworden. Een beetje voorzichtigheid is dus geboden. U vraagt, wij draaien is passé bij de banken (en WfZ).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.