Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen zwaar in het krijt

De algemene en academische ziekenhuizen moeten nog circa twee miljard euro terug betalen aan de zorgverzekeraars. Het gaat om ontvangen voorschotten, deels al uit 2007, en teveel ontvangen bedragen. Dat raamt bureau PricewaterhouseCoopers op basis van de jaarverslagen die ze heeft gecontroleerd.
Ziekenhuizen zwaar in het krijt

Het terugbetalen wordt steeds moeilijker omdat de ziekenhuizen een deel van het geld moeten lenen bij de banken en deze kritischer zijn geworden door de toegenomen risico’s in de sector en door de kredietcrisis.PwC verwacht dat de situatie na de zomer precair kan worden. “Er komt een moment dat de zorgverzekeraars het geld opeisen. Na de zomer moeten er honderden miljoenen euro’s worden terugbetaald. Op enig moment moet de schuld worden omgezet in bankkrediet,” zegt Arjen Hakbijl, partner bij PwC.

Kredietcrisis ziekenhuizen

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland bevestigt het bedrag. “De problematiek is bekend. Een aantal ziekenhuizen is al aan het terugbetalen. In september moet bekend zijn wat het exacte bedrag per ziekenhuis is,” aldus ZN. De ziekenhuizen moeten fors betalen voor nieuwe leningen bij de banken. Die vragen een hogere rentevergoeding omdat ziekenhuizen steeds meer functioneren als “normale” bedrijven. Dit komt door de afschaffing van het bouwregime en doordat de prijzen van steeds meer behandelingen onderhandelbaar zijn. “De kredietcrisis verscherpt de situatie. De financierbaarheid van de ziekenhuizen neemt af,” constateert Hakbijl. Een deel van de oplossing ligt volgens hem in meer helderheid en zekerheid van de kant van de overheid. Die moet nog altijd met een duidelijk overgangsregime komen voor de boekwaarde problemen van de ziekenhuisgebouwen. Het is niet helder hoe de nadeelcompensatie en de hardheidsclausule van het overgangsregime er precies komen uit te zien.

Kapitaalslasten

Ook voor de verwerking van de kapitaalslasten in de tarieven moet nog een oplossing komen. Daarnaast is meer duidelijkheid nodig over de plannen voor uitbreiding van de vrije prijzen. De NZa heeft geadviseerd een pas op de plaats te maken maar de minister wil het vrij onderhandelbare deel van het ziekenhuisbudget uitbreiden van 34 procent naar 50 procent. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

NZa tegen prijsplafond en uitbreiding b-segment

Banken lenen Isala klinieken 450 miljoen

NVB: ‘Bouwstop komt niet door kredietcrisis’

VWS onderzoekt gevolgen kredietcrisis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.