Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NPCF wil af van indicatie wijkverpleging

Afschaffing van de indicatiestelling en uitbreiding van de capaciteit voor thuisverpleging. Daarvoor pleiten cliëntenorganisaties NPCF en LOC en beroepsorganisatie V&VN in het manifest Verpleging thuis.

De verpleging aan huis raakt “riskant verzwakt”, staat in het manifest. Door aanscherping van de indicatiestelling is de omvang van verpleging thuis met een derde gedaald. Alleen verpleegtechnische handelingen zoals wondverzorging worden vergoed, maar niet begeleiding van de zieke of coördinatie van het zorgproces.

Indicatiestelling afschaffen

De drie willen afspraken over het minimaal nodige aantal verpleegkundigen per regio. Wijkverpleegkundigen moeten ook begeleiding kunnen bieden en zelf bepalen welke zorg nodig is, waarbij het Centrum Indicatiestelling Zorg alleen achteraf toetst of ze dat goed hebben beoordeeld. Daarvoor willen de drie organisaties graag dat de overheid proeftuinen inricht.

Minimaal aantal verpleegkundigen

De cliënten en zorgverleners denken dat alleen voor langdurige of intense thuisverpleging een indicatie nodig is, waarmee cliënten een persoonsgebonden budget kunnen aanvragen. Thuisverpleging moet onder één verzekering komen te vallen: uiteindelijk liefst Zorgverzekeringswet, voorlopig AWBZ.

Bussemaker positief

Staatssecretaris Bussemaker staat positief tegenover de inrichting van proeftuinen, zegt Atie Schipaanboord van de NPCF. “Instellingen en beroepsverenigingen zijn daarbij nu aan zet. We hebben afgesproken om te rapporteren hoe het gaat en waar we tegenaan lopen.”

(Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zorgkantoor kort thuiszorg tien procent

Thuiszorg staat er zeer slecht voor

Antwoord op malaise in de thuiszorg

1 REACTIE

  1. Geweldig dat nu de NPCF zich laat horen, het is bedroevend hoe weinig er nog maar mogelijk is, en hoeveel Thuiszorginstellingen kwijt zijn met papier en gesoebat met CIZ. Of het nu gaat om nazorg na behandeling i.v.m. kanker of handelingen die thuis verricht moeten worden, of het kan niet meer of een in onZe ogen te laag opgeleide met te weing ervaring wordt alleen nog maar vergoed voor bepaalde handelingen ( zie ook Ned Tijdsch. geneeskunde, december 2007.)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.