Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa en RVZ: ‘Geen staatssteun voor instellingen’

De overheid moet de steun aan noodlijdende zorginstellingen drastisch beperken. Dat adviseren de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Raad voor de Volksgezondheid (RVZ) in een gezamenlijk rapport dat donderdag uitkomt. De overheid moet zich volgens de zorgautoriteit beperken tot het beschermen van enkele onmisbare zorgfuncties.
NZa en RVZ: 'Geen staatssteun voor instellingen'

Niet de overheid maar de zorgaanbieder is verantwoordelijk voor de continuïteit van zorg. Volgens het NZa-rapport ‘Steunverlening zorginstellingen’ moet de rolvermenging tussen overheid en markt zo veel mogelijk voorkomen worden. Dat betekent dat de overheid zorginstellingen die failliet dreigen te gaan geen staatssteun moet geven.

Onmisbare zorgfuncties

De overheid mag volgens het rapport pas ingrijpen wanneer de beschikbaarheid van een aantal specifieke functies in gevaar komt. Of wanneer bij een dreigend failliet zich ernstige sociale moeilijkheden voordoen. De NZa noemt als onmisbare functies de acute zorg, topreferente en topklinische zorg, opleidingsfuncties en onderzoekfuncties. Voor de care wordt gespecialiseerde zorg met een bovenregionale functie, zoals de zorg voor gedragsgestoorde verstandelijk gehandicapten als onmisbaar gezien.

Ernstige sociale moeilijkheden

Ernstige sociale moeilijkheden die het verlenen van steun rechtvaardigen, ontstaan volgens het rapport slechts wanneer een organisatie met een marktaandeel van groter dan 35 procent dreigt om te vallen. In dergelijke gevallen is steun wel toegestaan, maar dan alleen onder strenge voorwaarden. Zo moet reddingssteun bestaan uit kassteun in de vorm van leningen, gebonden aan een maximumbedrag. En nieuw opgerichte instellingen, tot drie jaar na oprichting, komen überhaupt niet in aanmerking voor steun.

Early-warning systeem

Het rapport bevat nog meer aanbevelingen. Zo moet er een early warning-systeem komen voor het geval zorgbedrijven in financieel zwaar weer terechtkomen. Zo’n systeem moet niet voor alle instellingen worden ingevoerd. Alleen instellingen waarvan op voorhand duidelijk is dat de overheid genoodzaakt is ze steun te verlenen mocht het fout gaan, krijgen een early warning-systeem. Dat zijn instellingen met functies waarvan de overheid de bereikbaarheid waarborgt en instellingen met een marktaandeel van 35 procent of meer. Verder moet de NZa het enige orgaan zijn dat kan beslissen over staatssteun. En bij de fusietoets die de NMa uitvoert, moet de NZa betrokken worden. De NZa moet hierbij het financiële plaatje van de fusiepartijen goed doorlichten. De NZa is ook met een eigen advies over steunverlening naar buiten gekomen, dat het RVZ-advies in grote lijnen volgt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Minder grote rol politiek bij steunaanvraag’

Nieuwe stichtingen Meavita vragen staatssteun

Vlietland verliest 1,2 miljoen per maand

Geen NZa-steun voor IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.