Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schadelast specialisten stijgt met 630 miljoen euro

Zorgverzekeraars zijn in 2008 630 miljoen euro extra kwijt aan de honoraria van medisch specialisten. Dat heeft het onderzoeksbureau van Zorgverzekeraars Nederland berekend in opdracht van het ministerie van VWS.
Schadelast specialisten stijgt met 630 miljoen euro

De stijging is niet toe te schrijven aan een toename van het aantal patiënten. De gedeclareerde kosten namen met 30 procent toe, terwijl het aantal behandelingen met slechts 4 procent steeg. Hierdoor stijgt de schadelast voor zorgverzekeraars met 630 miljoen euro. Het kabinet ging tot nu toe uit van 460 miljoen extra kosten.

Normtijden te ruim

Een deel van stijging verklaart Vektis door de invoering van een vast uurtarief. Dit betekende voor een aantal specialismen een sterke stijging van hun oorspronkelijke uurtarief. De overige lastenstijgingen kunnen mogelijk worden verklaard doordat normtijden in dbc’s en de compensatiefactor voor ondersteunende specialismen te ruim zijn vastgesteld.

Onderzoek VWS

Om dit uit te zoeken, is nader onderzoek nodig. Probleem daarbij is dat de gegevens die destijds ten grondslag hebben gelegen aan de vaststelling van de normtijden, door de betrokken wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten niet voor derden toegankelijk zijn gemaakt. Het ministerie van VWS start binnenkort een uitgebreid onderzoek naar de oorzaken van de stijging van de honoraria van medisch specialisten. Naar verwachting zijn de resultaten in oktober bekend.

Vektis-onderzoek

Het Vektis-onderzoek is gebaseerd op de ziekenhuisgegevens van 72 procent van de Nederlandse bevolking, waarmee de conclusies representatief zijn voor ziekenhuizen in het hele land. Voor alle type ziekenhuizen – zelfstandige behandelcentra, algemene, academische en categorale ziekenhuizen – blijkt de stijging van honorariumlasten ongeveer even groot. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Loonexplosie voor klein deel medisch specialisten

Medisch specialisten goochelen met dbc’s

Orde: ‘Visitaties medisch specialisten openbaar’

3 REACTIES

  1. Toch wel heel bijzonder dat zorgverzekeraars de zorg die zij voor hun patiënten moeten vergoed als “schadelast” durven te omschrijven!! Dat toont maar weer eens haarfijn aan dat het de verzekeraars niet om de patiënt gaat maar om de kosten en daarmee de winst en hun eigen salaris en belachelijk grote en luxe kantoren!!

  2. Lees alle reacties
  3. Er is een norm aangegeven voor het maximum inkomen voor bestuurders in de zorg. In de jaarrekening wordt transparant gemaakt wat de materiele en personele kosten zijn van de rest van de instelling. Hierin wordt de opbouw van het persoonlijk inkomen van de bestuurder publiek gemaakt.
    Als een dergelijke transparante verantwoording ook voor de maatschappen en of vrijgevestigde specialisten verplicht gesteld wordt komt er tenminste een eind aan het onzinnige subjectieve deel van de discussie.
    De grondslag voor de norm van een medisch specialisten inkomen ligt immers vast in het overeengekomen persoonlijke uurloon en het daadwerkelijk gewerkte aantal uren.
    Uitschieters, die maken dat bijv. een specialist-manager in een instelling wat betreft persoonlijk inkomen ver uitstijgt boven het inkomen van de bestuurder in dezelfde instelling kunnen/mogen dan mijns inziens niet meer voorkomen.
    Een salaris voor een bestuurder van een instelling dat veel lager ligt dat het persoonlijk inkomen van een specialist in dezelfde instelling geeft overigens op termijn ook weinig hoop op goed bestuur van instellingen.

  4. Weer een onzinnig bias artikel om medici (in dit geval specialisten) af te spiegelen als geldwolven. Gaat volledig voorbij aan het feit dat verzekeraars en de overheid ze graag minder betalen (zij financieren dit onderzoek en voeren het uit: inkoop is winst?) Verder is het aantal medisch specialisten in NL aanmerkelijk lager dan in het buitenland, wordt er nog steeds buitensporig hard gewerkt, en is de verantwoordelijkheid groot. Dat het kabinet wil bezuinigen op gezondheidszorg in tijden van dubbele vergrijzing is onzinnig beleid waar ze zelf de consequenties voor moeten dragen. Verder gemist… het is slechts een klein deel van de specialisten dat woekerwinsten maakt (aanpakken inderdaad, maar niet generaliseren). Verder perspectief: wie hoort er nog iets over de hand in eigen boezem bij graaiende bankiers? Hoe komt het dat onze zorgverzekeraars gloednieuw kantoor na kantoor in NL neerzetten, en dan de andere grote graaiers… medisch specialist 139,50 euri/uur vs advocaat min 350/uur… notarissen…loodgieters… Medisch specialisten doen het zonder voorrijkosten, krijgen geen DBC tairef voor het lezen van een email van 3 regels… Bottom line: wees zuinig op deze beroepsgroep, ander willen young-high-potentials straks helemaal geen dokter meer worden!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.